Веган морковена торта

Веган морковена торта

Продукти (за голяма торта на един ред или 3-4 малки пастички на два реда):

  • 2-3 настъргани морковa
  • 100гр орехи
  • 150гр натрошено ленено семе
  • 1 с.л. канела
  • 1 ч.л. бакплувер или сода
  • 3 с.л какаово масло (може да се замени с кокосово)
  • 10 фурми (около 100гр)

 

  • 200гр Сирене от кашу Сиренека (или предварително накиснато сурово кашу)
  • Бурбонска ванилия
  • 2 с.л пчелен мед, кленов сироп или друг подсладител на вкус
  • ядково мляко, чай, вода (течност по избор) – добавя се на око, ако сместа е твърде гъста

Приготвяне:

Морковите се настъргват. Орехите се блендират докато станат на брашно, добавя се натрошеното ленено семе, канелата, бакплувера. Какаово масло се разтапя на водна баня. Фурмите се блендират заедно с маслото, за да се получи еднородна консистенция. Всичко се оставя се върху намазана с кокосово масло тавичка или върху хартия за печене (аз използвах форма за торта). В зависимост от диаметъра, блатът ще стане по-дебел. Пече се на 180 градуса за около 40 минути.

След като изстине се разрязва на парчета (триъгълни или правоъгълни). Продуктите за крема се блендират като може да се добави 1 с.л какаово/кокосово масло за аромат. Блатчета се намазват с крема като може да се остави 1 блат + крем или 2 блата + крем върху всеки от тях.

Кремът може да се направи от кокосов крем, тахан, кокосов йогурт, тофу и т.н. или ако не сте веган – заквасена сметана, цедено кисело мляко и т.н.

DSC_9152 DSC_9145 DSC_9156 DSC_9165 DSC_9151