Веган морковена торта
Продукти (за голяма торта на един ред или 3-4 малки пастички на два реда):
- 2-3 настъргани морковa
- 100гр орехи
- 150гр натрошено ленено семе
- 1 с.л. канела
- 1 ч.л. бакплувер или сода
- 3 с.л какаово масло (може да се замени с кокосово)
- 10 фурми (около 100гр)
- 200гр Сирене от кашу Сиренека (или предварително накиснато сурово кашу)
- Бурбонска ванилия
- 2 с.л пчелен мед, кленов сироп или друг подсладител на вкус
- ядково мляко, чай, вода (течност по избор) – добавя се на око, ако сместа е твърде гъста
Приготвяне:
Морковите се настъргват. Орехите се блендират докато станат на брашно, добавя се натрошеното ленено семе, канелата, бакплувера. Какаово масло се разтапя на водна баня. Фурмите се блендират заедно с маслото, за да се получи еднородна консистенция. Всичко се оставя се върху намазана с кокосово масло тавичка или върху хартия за печене (аз използвах форма за торта). В зависимост от диаметъра, блатът ще стане по-дебел. Пече се на 180 градуса за около 40 минути.
След като изстине се разрязва на парчета (триъгълни или правоъгълни). Продуктите за крема се блендират като може да се добави 1 с.л какаово/кокосово масло за аромат. Блатчета се намазват с крема като може да се остави 1 блат + крем или 2 блата + крем върху всеки от тях.
Кремът може да се направи от кокосов крем, тахан, кокосов йогурт, тофу и т.н. или ако не сте веган – заквасена сметана, цедено кисело мляко и т.н.