Здравословен суров шоколад

Здравословен суров шоколад

Случвало ли ви се е да ви се дояде шоколад? Но нали уж е “вреден” и го избягваме винаги… да, ама не! Нека си го направим сами. И ако погледнем съставките, осъзнаваме, че всъщност няма никакви въглехидрати, а само мазнини…и то от добрите мазнини. А вкусът…ах, вкусът! Точно от каквото имаме нужда! Топящ се в устата шоколад. Няколко хапки са достатъчни, тъй като вкусът е доста наситен.

Продукти: 

  • кокосово масло (може да се замени с какаово)
  • какао
  • мед по желание
  • ядки по избор
  • тахан по избор или фъстъчено масло
  • плодове

Приготвяне:

Смесват се около 3-4 супени лъжици разтопено кокосово масло с 2 супени лъжици какао, 1 супена лъжица фъстъчено масло (или друг тахан по избор) и се разбърква до получаване на хомогенна смес. Поставя се в пластмасова кутия за храна или друга подходяща форма.  Слагат се натрошени ядки и нарязани (аз използвах замразени) плодове, може да се украси с портокалови корички или да се сложи малко портокалов сок вътре. Рецептата търпи много промени според вкуса, който търсите, но основната идея е, че при смесване на кокосово масло с какао се получава страхотен шоколад.

Оставих в хладилник за около 2 часа и после просто извадих от формата. Вкусът е страхотен и без мед, изобщо не е горчиво. Шоколадът е тежък, тъй като кокосово масло е мазнина и трудно се изяждат повече от няколко парчета – което е страхотна новина!