4 вида здравословни сладки

Веган бисквити с овесени ядки 

Продукти

  • 100 г овесени ядки
  • 100 г ядки (бадеми, лешници, тиквено семе или други)
  • 150 г фурми (стафиди или други сушени пловоде)
  • 200 мл вода
  • Щипка канела (или какао)
  • 1 с.л Годжи бери
  • 1 ч.л. Ленено семе

Приготвяне

Ядките се смилат в кухненски робот на едро. Добавят се останалите съставки без овесените ядки. Смила се до получаване на еднородна смес. [Могат да се добавят други съставки според вкуса –  като мед, ванилия, кора от портокал/лимон, чия, сусам, кокос, парченца шоколад]

Добавят се овесените ядки и се разбърква до пълното поемане на водата.

Върху хартия за печене, с лъжица се правят топчета, които с натиск се оформят като бисквити. Пекат се в предварително загрята фурна на 150 градуса за 50 минути.

 

Кокосово лимонени сладки

  • 100 гр фино смлени бадеми / кашу
  • 70 гр. кокосови стърготини
  • щипка сол
  • 3 с.л. мед
  • 2 с.л. лимонов сок, прясно изцеден
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 40 гр. кокосово масло, разтопено на водна баня

Смесете сухите съставки (ядките, кокосовите стърготини, сухото мляко и солта) в купа. В отделна купа смесете меда, лимоновия сок и ванилията и разбъркайте.

Добавете сместа от мед и лимон към сухите съставки. Бъркайте докато се усвои. Добавете на струйка кокосовото масло и бъркайте, докато се усвои и тестото се слепне и стегне. От сместа оформете топчета с големината на малък орех. Сложете в хладилник, за да се стегнат.

Сладки със сусамов тахан

  • 200 г сусамов тахан (или друг по избор)
  • 200 г мед
  • 60 г стафиди
  • 200 г фини овесени ядки
  • 100 г смлени орехи
  • ванилия

Стафидите се накисват в ром или ликьор за 30 минути. Отцеждат се и се смесват с тахана и меда (предварително разтопен на водна баня, ако е много гъст). Добавят се орехите, овесените ядки и ванилията. Разбърква се добре и се оформят топчета.

Притискат се леко върху хартия за печене и се пекат за 10-12 минути на 170 градуса.  

Веган ореховки

  • 100 г орехи
  • 6 фурми / сушени сливи
  • 3 с.л. вода
  • 1 с.л. сусамов тахан
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.л. ванилия
  • щипка сол

Фурмите се накисват във вода и след това се прехвърлят в блендер и се пасират до получаване на хомогена смес. Ядките се смилат, прибавя се бакплувера, ванилията и солта и се разбърква добре. Добавят се пасираните фурми и танаха. Размесва се добре, докато се получи лепкаво тесто. С влажни ръце се оформят топчета с големина на орех и се подреждат в тава, върху хартия за печене. Пекат се до златисто в загрята на 150 градуса фурна.

 

DSC_8043 DSC_8047