Нахутено брауни / Chickpeas brownie

Нахутено брауни

Съставки:

  • 1 консерва нахут (или 200гр предварително сварен)
  • 2 яйца
  • 2 добре узрели банана
  • 1/2 узряло авокадо
  • подсладител по желание: 10бр фурми или друго (кленов сироп, агаве и тн)
  • 3 с.л кокосово брашно
  • 1 с.л ленено семе
  • 2 с.л какао
  • Щипка сода
  • 1 с.л тахан по избор
  • Какаови зърна или ядки
  • Мед

Приготвяне:

Намачкайте бананите и авокадото. Блендирайте нахута с двете яйца. Разбъркайте добре. Добавете сухите съставки и бързайте до получаване на еднородна смес. Изсипете в малка тавичка върху хартия за печене. С вилица сложете тахан по избор и леко разбъркайте (така че да остане отгоре). Поръсете с натрошени какаови зърна или ядки. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност. Изчакайте да изстине и нарежете на парчета.

Намажете с мед, тахан, течен шоколад или друго по избор 🙂 Браунито не е много сладко, но става перфектно намазано с мед.


Chickpeas brownie

Ingredients:

  • Canned chickpeas (or around 200gr boiled and rained)
  • 2 eggs
  • 2 ripped bananas
  • 1/2 ripped avocado
  • sweetener of choice: 10 dates or maple syrup, agave etc.
  • 3 tbsp coconut flour
  • 1 tbsp flax meal
  • 2 tbsp cocoa powder (unsweetened)
  • pinch of soda bicarbonate
  • 1 tbsp nut butter of choice
  • Cacao beans or nuts
  • Honey

Directions: 

Mash the bananas and the avocado (I prefer mashing them with a fork rather than blending them) Blend the chickpeas with the eggs. Mix everything together. Add the dry ingredients and stir  until a smooth mixture. Put in a small pan with baking paper. With the help of a fork add some nut butter on top. I used cashew butter. Sprinkle with cacao beans pieces of nuts and bake at 180C for about 20 minutes or until ready (depends on the oven). Wait until it cools down and cut into pieces.

Spread with honey, tahini, home made sugar-free chocolate, sugar-free jam or anything else! The brownie is not very sweet but it gets perfect if you top it with honey as all the flavours balance very well!