Шоколадово-ванилова омбре торта

Шоколадово-ванилова омбре торта

Да закусваш с торта е страхотно, нали? 🍰 В stories споменах, че ще ви разкажа защо се вълнувам така много….причината е, че дълго време сама се ограничавах и смятах, че денят ми е започнал “не добре”, ако закуската ми не е яйца под някаква форма. Някак си се стресирах за всяко хранене през деня след това. Дълго време хем ми се искаше да мога и аз като “останалите” да ям торта, когато си поискам, хем съзнанието ми ме ограничаваше, че няма смисъл, че не е здравословна, че защо ми е сега тази торта като мога да ям друго и така нататък..и така нататък…Ако някога са ви обвземали такива мисли, значи много добре знаете за какво говоря. Винаги виждах десертите и “повечето ядене” вечер, но не и сутрин.

Какво обаче означава една торта за закуска? Напрежение, вина и съжаление или щастие, вкус и най-накрая споделяне на закуската с любим човек? Което вие решите…а, какво може да й е “вредно” на една домашна торта? Нищичко!

Рецептата за тази омбре торта е на @mihaelabeloreshka, която въпреки че не познавам, обожавам. Вдъхновява ме ежедневно с рецептите си, а като “порасна голяма” искам да се занимавам като нея с кулинарна фотография и да създавам такива красоти 💕

Рецептата, разбира се, промених поради наличните продукти и измених така че да й придам мой почерк 😋

Съставки:

За шоколадовия блат: 

  • 100г масло
  • 150г сироп от фурми
  • 50г черен шоколад
  • 5 с.л какао
  • 2 яйца
  • 60г бяло брашно
  • 60г лимецово брашно
  • 1 ч.л бакплувер
  • щипка сол
  • 100мл течност (ядково мляко, вода, чай…)

За ваниловия блат: 

  • 100г масло
  • 150г кокосова захар
  • 3 яйца
  • 60г бяло брашно
  • 60г лимецово брашно
  • 1 ч.л бакплувер
  • щипка сол
  • ванилия
  • боровинки

За крема: 

  • 600г крема сирене
  • 200г орехов тахан (или друг по избор)
  • 150г мед
  • бурбонска ванилия
  • 2-3 с.л какао (за омбре ефекта)

За декорация: 

Приготвяне:

  1. Разтопете маслото със сиропа от фурми и шоколада. Разбийте с яйцата. Добавете сухите съставки – какаото, брашното, бакплувера и щипка сол. Добавете около 100мл течност по избор. Използвах какаово оризово мляко. Изпечете за около 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
  2. За ваниловия блат разтопете леко маслото. Разбийте с кокосовата захар. Добавете 3 яйца и сухите съставки – брашно, бакплувер, щипка сол и бурбонска ванилия. Добавете боровинки в сместа и изпечете отново във фурна.
  3. Напоете шоколадовия блат с малко кафе или ром (ликьор) по избор.
  4. За крема разбийте с миксер крема сиренето с орехов или лешников тахан + 150гр мед (около 6-7 супени лъжици). Добавете щедро бурбонска ванилия. Оставете крема в хладилник, за да се стегне, докато блатовете се охлаждат.
  5. Разделете крема на две и към едната половина добавете 3 с.л какао, за да се оцвети.
  6. Намажете първия блат с по-тъмния крем като оставите няколко супени лъжици
  7. Поставете втория блат и намажете със светлия крем
  8. Намажете тортата отстрани с двата крема, за да постигнете преливащ омбре ефект
  9. Декорирайте с плодове, ядки, гранола и кокосови стърготини по избор 🙂
  10. Охладете и нарежете!

хранителни стойности за 1 парче (от общо 16)