Сладкиш с тиква и горски плодове

Сладкиш с тиква и горски плодове

От няколко дни ми се яде кекс. Не исках нещо много сладко, но търсех тази консистенция. Успях да постигна сладостта като добавих замразени горски плодове, които придават и лека киселост, а тиквата направи консистенцията пухкава. Исках да избегна стандартното брашно и използвах смляно ленено семе (което слагам във всичко) и няколко лъжици оризово брашно. Ако искате по-сладък сладкиш може да увеличите фурмите или да добавите 1-2 намачкани банана. Друга опция е да се намаже с мед. Не добавям мед в сместа, тъй като при загряване медът губи част от свойствата си. Получи се много леко кексче, което може да се намаже с тахан или да се декорира с различни плодове, кокосови стърготини и т.н. Перфектен сладкиш за закуска или следобедно кафе.

Продукти: 

  • 2 яйца
  • около 150гр сварена тиква
  • 3 с.л смляно ленено семе
  • 3 с.л оризово брашно
  • 2 с.л бадемово мляко
  • замразени горски плодове
  • Балък банан
  • 3 фурми
  • канела
  • ванилия
  • бакплувер
  • други добавки по желание – портокалови/лимонени корички, какао (ако искате да се получи като брауни, но може би намалете другите брашна)

Приготвяне:

Фурната се загрява предварително на 200 градуса. Сварената тиква се намачква и в нея се разбиват двете яйца. Добавя се бадемовото мляко. Смляното ленено семе и оризовото брашно се добавят заедно с бакплувера, канелата и ванилията. Разбърква се до получаване на хомогенна смес. Фурмите се нарязват на парченца и заедно със замразените плодове (колкото прецените, но около една шепа е достатъчно) се добавят в сместа. Трябва да се получи гъстота като смес за кекс.

Тавичката се намазва с кокосово масло. На дъното нарязах много малък банан и наредих парченцата, но може би ако се сложат в семеста на кубчета, ще се получи още по-добре. Сместа се изсипва. Използвах много малка тавичка (около 20смх20см). Пече се около 20 минути. Следете процеса, тъй като използвах газова фурна и не съм сигурна, че времето съответства на електрическа. Когато отгоре се втвърди и извадите суха клечка за зъби, може да спрете фурната и да го оставите още малко вътре или да изчакате да изстине преди да го нарежете.