За мен

Какво е healthylicious?

Healthylicious е място за вкусни, красиви, лесни и бързи здравословни десерти! Блог, събрал в себе си безброй рецепти за палачинки, браунита, тортички и още много! Всички рецепти търпят много промени спрямо личните Ви предпочитания! В блога може да откриете и раздел за солени рецепти!

Защото здравословното може да бъде и вкусно!

Facebook
Instagram
YouTube
Vimeo

Коя е Анелия? 

Много пъти ми се случвало да разглеждам даден блог или уебсайт и да изпитам нуждата да видя кой стои зад него. Чудила съм се защо го правя и какво значение има кой стои зад блога, ако в крайна сметка се интересувам от съдържанието му.

Отговорът обаче се появи като изневиделица – блогът всъщност е част от човека. Или човекът е част от блога. Пишейки всеки ред от това, декорирайки и снимайки всяка храна, която приготвям, влагам част от себе си. Healthylicious е моето любимо бягство и моят любим начин на изразяване. Няма нещо, което да обичам повече от това да правя нови неща, да влагам креативност и желание в тях и да създавам. Готвенето е начин на изрязане за мен – креативност, ентусиазъм, желание – комбинация от всичко това. А, това да създам нещо визуално красиво, което да пълни всичките ми сетива е върховното чувство на задоволство.

Здравейте!

Казвам се Анелия Калчева и съм на 24 години. От град Варна. Но съм дете на света. Завърших магистратура Графичен Дизайн във Флоренция (Florence Institute of Design International) през 2019г, а преди това бакалавър Медии в Шотландия (BA Media, Robert Gordon University, Aberdeen). За последните 5 години съм живяла във Варна, София, Абърдийн , Австралия и Флоренция, като дори във Варна смених няколко места, именно заради това се определям като дете на света (което май е доста често употребяван термин напоследък). Но с времето се научих да не се привързвам толкова много към вещите си (тъй като често ми се налагаше да събирам багаж), научих се да приключенствам и да бъда по-смела.

Зодия риби. Мечтател и човек, който гледа света през розови очила 🙂 Обичам да пътувам и да преоткривам света. Обичам да съм на нови места, да се чувствам непозната. Обичам фотографията и смятам, че е като огледало, което дава възможност на зрителя да се докосне до малка част от душата ти и е начин да покажеш как виждаш света. Интересувам се от здравословно хранене, готвене (особено на десерти). Занимавам се с графичен дизайн.

Обичам да мечтая. Мечтите са това, което ни поддържа живи и което ни прави това, което сме. Обичам да съм вдъхновена, обичам да се смея, обичам живота. Вярвам, че се случва това, в което вярваме и което пожелаем. Мислите са най-силното оръжие. Обичам да се занимавам с артистични и креативни задачи.

Може да посетите личния ми блог, където всяка седмица опитвам нещо ново (и философствам) и уебсайта ми, който е като портфолио!

Разбира се, няма как да пропусна да споделя социалните си канали 🙂

Facebook
Instagram
YouTube
Twitter

В търсене на баланс с храната ∞

Пътят ми с диетите, здравословното хране и т.н. започна когато заминах за Шотландия и започнах да живея сама. В началото бяха диетите – действаха да, но не ме караха да се чувствам добре, по-скоро дори ми вляеха негативно. И след периоди на диети, без диети, чувства на лишения, преяждане, купуване на кутии с понички и бисквити, които да изяждам плачейки, най-накрая започнах да откривам баланса и себе си. През 2015, когато бях 2ри курс, ни поставиха задача да снимаме кратък документален филм. Реших, че ще го направя за захарта и ще експериментирам със себе си – няма да консумирам захар 1 месец. Аз, която обожавах сладкото и нямаше и ден, в който да не ям нещо сладко, да не завърша вечерята с десертче или да си хапна сладко-сладко някой бонбон. Най-голямото ми постижение преди това бяха 3 дни, в които не бях яла захар и то когато бях на 90 дневната диета, където на всеки 4ти ден може да ядеш въглехидрати (и когато аз се тъпчех с безброй сладки неща, за да издържа следващите 3 дни). Е, експериментът започна. Бях почти убедена, че няма да издържа, че не 5тия ден вече ще плача и ще се тръшкам и реших, че ако това се случи просто ще спра. НО! За моя голяма изненада, когато не правиш нещо на сила, а за собствено удоволствие и от интерес, нещата се получават. Не бях на диета – все още хапвах всичко, но не купувах и не консумирах нищо с добавена захар. И така открих вълшебния свят на храната и сладкото без захар. Открих невероятните палачинки, с които закусвах всеки ден повече от 2 години. Разбира се, след периода на филма си хапвах от време на време, не пропуснах рождените дни и празниците през зимата, но вече го нямаше това желание да се натъпча или да изям целия свят. Чувствах се различно и гледах по съвсем различен начин на храната. Бях решила, че ако ми се дояде, ще ям….но така и не ми се дояждаше.

С времето открих хиляди нови рецепти и започнах да експериментирам. Минах през доста крайности – да консумирам само плодова захар, да бягам от всичко друго и да ме е “страх” от неща като кокосова или тръстикова захар, но след твърде много ограничения, лишения и изпадане в лоши отношения с храненето, постигнах някакъв си мой баланс. Дори посветих дипломната си работа на проект, свързан с хранителните разтройства и медиите.

Към днешна дата – използвам различни подсладители за десертите си – от плодове, фурми, мед, кленов сироп до всякакви видове захар като кокосова, мусковадо, тръстикова и т.н.

Преминах през много периоди и то доста тежки – през ограничаване на храната (анорексия), до желание да преяждам и да се тъпча (хиперфагия/булимия), до обсебване от здравословното хранене (орторексия). За всичко това няма да разказвам сега, а някой ден, когато у дойде времето 😉 …. ако и ти преминаваш през нещо такова, не се колебай да ми пишеш!

Вече е важно да се наслаждавам на храната, процеса, вкуса и да творя и създавам, отколкото да се притеснявам и да броя калории. За мен е важно качеството и държа повече на източниците на самите съставки. Опитвам се да слушам тялото си и да си приготвям каквото ми се хапва, но в мой здравословен вариант. Като най-хубавото нещо на термина “здравословно” е, че той се променя с времето и с вкуса. Често споделям повече по тази тема в Instagram.

Най-хубавото на рецептите в този блог е, че търпят страшно много промени и добавяне на различни съставки. Защото импровизацията е най-хубавото нещо! 🙂 

* През 2015 си поставих като цел да опитвам всяка седмица различна храна. Може да прочетеш личния ми блог, където споделям каква нова храна съм опитала и какви преживявания съм имала.

Документалният филм за захарта:


HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ INSTAGRAM
☆ YOUTUBE
FACEBOOK

PERSONAL
УЕБСАЙТ
БЛОГ
FACEBOOK
INSTAGRAM


Абонирай се за най-новите рецепти и новини 👩🏼‍🍳