За мен

Какво е healthylicious?

Healthylicious е място за вкусни, красиви, лесни и бързи десерти без захар! Блог, събрал в себе си безброй рецепти за здравословни палачинки, браунита, тортички и още много! Всички рецепти търпят много промени спрямо личните Ви предпочитания! В блога може да откриете и раздел за солени рецепти!

Защото здравословното може да бъде и вкусно!

Facebook
Instagram
YouTube
Vimeo

Коя е Анелия? 

Много пъти ми се случвало да разглеждам даден блог или уебсайт и да изпитам нуждата да видя кой стои зад него. Чудила съм се защо го правя и какво значение има кой стои зад блога, ако в крайна сметка се интересувам от съдържанието му.

Отговорът обаче се появи като изневиделица – блогът всъщност е част от човека. Или човекът е част от блога. Пишейки всеки ред от това, декорирайки и снимайки всяка храна, която приготвям, влагам част от себе си. Healthylicious е моето любимо бягство и моят любим начин на изразяване. Няма нещо, което да обичам повече от това да правя нови неща, да влагам креативност и желание в тях и да създавам. Готвенето е начин на изрязане за мен – креативност, ентусиазъм, желание – комбинация от всичко това. А, това да създам нещо визуално красиво, което да пълни всичките ми сетива е върховното чувство на задоволство.

Здравейте!

Казвам се Анелия Калчева и съм на 24 години. От град Варна. Но съм дете на света. В момента съм отново студентка – уча магистратура Графичен Дизайн във Флоренция (Florence Institute of Design International). Завърших бакалавър Медии в Шотландия (BA Media, Robert Gordon University, Aberdeen). За последните 4 години съм живяла във Варна, София, Абърдийн и Австралия, като дори във Варна смених няколко места, именно заради това се определям като дете на света (което май е доста често употребяван термин напоследък). Но с времето се научих да не се привързвам толкова много към вещите си (тъй като често ми се налагаше да събирам багаж), научих се да приключенствам и да бъда по-смела.

Зодия риби. Мечтател и човек, който гледа света през розови очила 🙂 Обичам да пътувам и да преоткривам света. Обичам да съм на нови места, да се чувствам непозната. Обичам фотографията и смятам, че е като огледало, което дава възможност на зрителя да се докосне до малка част от душата ти и е начин да покажеш как виждаш света. Интересувам се от здравословно хранене, готвене и създаване на десерти без захар. Занимавам се с графичен дизайн.

Обичам да мечтая. Мечтите са това, което ни поддържа живи и което ни прави това, което сме. Обичам да съм вдъхновена, обичам да се смея, обичам живота. Вярвам, че се случва това, в което вярваме и което пожелаем. Мислите са най-силното оръжие. Обичам да се занимавам с артистични и креативни задачи.

Може да посетите личния ми блог, където всяка седмица опитвам нещо ново (и философствам) и уебсайта ми, който е като портфолио!

Разбира се, няма как да пропусна да споделя социалните си канали 🙂

Facebook
Instagram
YouTube
Twitter

Приключението ми без захар ∞

Пътят ми с диетите, здравословното хране и т.н. започна когато заминах за Шотландия и започнах да живея сама. В началото бяха диетите – действаха да, но не ме караха да се чувствам добре, по-скоро дори ми вляеха негативно. И след периоди на диети, без диети, чувства на лишения, преяждане, купуване на кутии с понички и бисквити, които да изяждам плачейки най-накрая открих баланса и себе си.  През 2015, когато бях 2ри курс, ни поставиха задача да снимаме кратък документален филм. Реших, че ще го направя за захарта и ще експериментирам със себе си – няма да консумирам захар 1 месец. Аз, която обожавах сладкото и нямаше и ден, в който да не ям нещо сладко, да не завърша вечерята с десертче или да си хапна сладко-сладко някой бонбон. Най-голямото ми постижение преди това бяха 3 дни, в които не бях яла захар и то когато бях на 90 дневната диета, където на всеки 4ти ден може да ядеш въглехидрати (и когато аз се тъпчех с безброй сладки неща, за да издържа следващите 3 дни). Е, експериментът започна. Бях почти убедена, че няма да издържа, че не 5тия ден вече ще плача и ще се тръшкам и реших, че ако това се случи просто ще спра. НО! За моя голяма изненада, когато не правиш нещо на сила, а за собствено удоволствие и от интерес, нещата се получават. Не бях на диета – все още хапвах всичко, но не купувах и не консумирах нищо с добавена захар. И така открих вълшебния свят на храната и сладкото без захар. Открих невероятните палачинки, с които закусвам до ден днешен, хилядите десерти. Разбира се, след периода на филма си хапвах от време на време, не пропуснах рождените дни и празниците през зимата, но вече го нямаше това желание да се натъпча или да изям целия свят. Чувствах се различно и гледах по съвсем различен начин на храната. Бях решила, че ако ми се дояде, ще ям….но така и не ми се дояждаше. Към този момент, последният съзнателен десерт, който съм изяла беше през месец май 2016 (мляко с ориз), защото така и не се научих да отказвам….и беше домашно направен от човек, на когото бях на гости. Но за мен да ям мляко с ориз не е “забранено” – просто бих си го приготвила с ядково мляко, без захар, а с ванилия и с много канела. Защото комбинацията на вкусове е това, което ни липсва. Канелата ме кара да се връщам в детството, а не захарта в десерта.

През лятото открих хиляди нови рецепти, реших, че ще експериментирам с този начин на хранене и до ден днешен почти винаги закусвам с десерти и сладки неща, но единствената захар, която те съдържат е плодова. Рядко добавям друг вид захар, макар че съм консумирала сурови десерти с кокосова захар или стевия, когато съм ги получавала от кутиите, за които се абонирам ежемесечно. Използвам плодове, понякога фурми (или петмез/сироп), други сушени плодове или домашен мед. Позволявам си да консумирам купени десерти с агаве, кленов сироп, кокосова захар и сироп, когато знам, че мога да вярвам на марката и че използват добри съставки. Също така обичам да опитвам сурови торти и десрти от различни ателиета и заведения 🙂 По темата много е изписано и много може да се говори. Захарта е пристрастяваща – колкото повече я консумираме, толкова повече я търсим и искаме.

Истината е, че слушам тялото си. Но знам, че то повече няма да ми каже, че му се яде поничка от супермаркета. Идеята вече не ми звучи толкова примамливо. Но когато през ума ми мине нещо – просто си го приготвям. Обожавам да готвя и точно така се роди този блог – място, където да споделям открията си и красивите, и вкусни десерти, които се получават.

Голяма част от рецептите в началото бяха вдъхновени от групатa IFS – Lifetime Challenge, където дамите публикуват страхотни рецепти без захар и с преобладаващи протеини от яйца, извара и интересни брашна и т.н.

Най-хубавото на рецептите в този блог е, че търпят страшно много промени и добавяне на различни съставки. Защото импровизацията е най-хубавото нещо! 🙂 

* През 2015 си поставих като цел да опитвам всяка седмица различна храна. Може да прочетете личния ми блог, където споделям каква нова храна съм опитала и какви преживявания съм имала.

Документалният филм за захарта: