Ябълков пай

15.Локално. Още преди седмица бях решила, че „локално“ ще е нещо, което расте тук, нещо, което имаме в двора и нещо, което е българско. И така се появи ябълката. Всички сме чували цитата, че една ябълка на ден държи доктора далеч. В тях се съдържат много витамини и минерали, както и фибри или познатият добре пектин.

Търсейки нещо, което да имаме в двора и което от малка да съм свикнала да има винаги вкъщи, се роди и ябълковият пай. Тестото е нещо, което за пореден път замесвам напоследък и се получава добре – маслено тесто е, не се разпада и е вкусно.

– част от Healthylicious Challenge – 

Ябълков пай

За тестото (за форма 20Ø):

  • 250г брашно*
  • 100г масло на кубчета
  • 2 яйца
  • 4 с.л студена вода
  • сол

*може да използвате всякакво или микс, аз този път го направих от нахут с лимец

За пълнежа:

  • ≈1кг ябълки на кубчета
  • 10 фурми
  • 30г сушени череши или стафиди
  • 30мл лимонов сок
  • вода
  • 50g царевично нишесте
  • 50мл кленов сироп/ мед
  • 2 с.л канела
  • 2 с.л кокосова захар
  • ½ с.л индийско орехче

Приготвяне:

Маслото се реже на парченца и с ръце се смесва с брашната 😉 добавят се яйцата и се меси до получаване на тесто. Охлажда се за поне 30 минути.

Ябълките се нарязват на кубчета и се слагат с вода и с лимоновия сок на слаб котлон докато омекнат – нещо като да се сварят за около 20тина минути. Много зависи от сорта ябълки, може да омекнат и по-бързо, следете ги, за да не станат съвсем на пюре. Добавят се нарязани фурми, сушени плодове, подсладителите и подправките и се оставя на слаб огън поне още 10 минути.

Добавя се царевичното нишесте, за да се сгъсти допълнително и се охлажда леко.

2/3 от тестото се разстила върху намазнена форма с падащо дъно (или пък за пай). Може да го направите с ръце, но аз използвах точилка. Важно е да се работи бързо, защото когато тестото се стопли, става много меко заради маслото.

„Облицоват“ се ръбовете на формата, оставяйки дори лек ръб. Формата се пълни с пълнежа до горе.  Останалата част от тестото се разстила отново и се изрязват тънки ленти, които се нареждат върху пълнежа, „залепвайки“ ръбчетата. 

Пече се на 150 градуса за около 40 минути или докато хване добър загар. 


HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ INSTAGRAM
☆ YOUTUBE
FACEBOOK

PERSONAL
УЕБСАЙТ
БЛОГ
FACEBOOK
INSTAGRAM


Абонирай се за най-новите рецепти и новини 👩🏼‍🍳