Нежни палачинки с червени боровинки / Delicate pancakes with cranberries

Отдавна се каня на прословутото брашно от тапиока. Едно от най-известните му приложения са бразилските хлебчета. Също така от известно време си представям нежни и меки стандартни палачинки, така че реших най-накрая да го купя. Намерих го за по-малко от паунд в китайски магазин. Тапиоката се приготвя от растението маниока.

Е, все още не съм пробвала палачинките, за които си мисля, но смятам да използвам стандартна рецепта за палачинки като заменя брашното с тапиока, а млякото/водата с ядково мляко от макадамия – очаквайте рецепта скоро!

След като известно време бях заменила стандарната палачинкова закуска със солена (оризовки, намазани с авокадо и яйца на очи с течен белтък върху тях), днес отново реших, че ще си хапна палачинки. Разбира се, почти стандартната смес -> намачкан банан, 2 яйца…но този път реших да сменя кокосовото брашно с тапиоката, просто ей така, защото беше в шкафа. Сложих същото количество като кокосовото брашно – 1 с.л и щипка сода. Разбира се, добавих и замразени плодове, защото обожавам разтопения им топъл вкус!

Бях в огромен възторг след като ги опитах – въпреки че са малки, че са с банан, че съм ги яла хиляди пъти, тапиоката им беше придала много нежна текстура – толкова меки, леки и нежни! Не мога да го опиша, но определено си намерих ново любимо брашно за палачинките!

Изпекох малки палачинки и добавих половин лъжичка бадемов тахан, ей така за вкус! Декорирах с бресни червени боровинки, които са кисели и страхотно си отиваха със сладките палачинки. Полях с малко сироп от фурми, които използвам за първи път. Исках да открия възможно най-естествен подсладител, тъй като домашният ми мед свърши.  Чудех се за кленов сироп или агаве, но поради същата причина, поради която не бих си купила мед от магазин тук, ги избягвам -> изобщо не са домашни или истински, а с много добавена захар. Така, лутайки се, случайно видях бурканче сироп от фурми в магазина. Продукът е холандски в итнерес на истината. Фурмите, които си купувам са естествено изсушени и изобщо не са натрапчиво сладки, нито лепкави и от Саудитска Арабия – много съм доволна, та реших да дам шанс на този продукт. Останах страшно приятно изненадана – очаквах нещо супер сладко, натрапчиво и силно, но продуктът е чудесен – много гъст и с мек вкус, не е натрапчив, не е неприятен и мисля, че ще се вързва чудесно в печива. А, прекрасният карамелов аромат е неописуем! Разбира се, съвсем малко количество е достатъчно за подслаждане, особено за моя вкус. В днешните палачинки сиропът е за аромат най-вече и за красота, но скоро очаквайте рецепта за сладкиш, подсладен с него.

Нежни палачинки с червени боровинки

Съставки:

  • 2 яйца
  • 1 банан
  • 1 с.л брашно от тапиока
  • Щипка сода
  • Шепа горски плодове (използвах замразени – микс от малини, къпини, касис и червено френско грозде)
  • Пресни червени боровинки
  • Петмез / сироп от фурми 

Приготвяне:

Намачкайте банана,  добавете 2 яйца и разбъркайте с вилица. Прибавете брашното и содатата и разбъркайте добре. Сложете шепа замразени горски плодове и изпечете малки палачинки на незалепващ тиган без мазнина и с капак, за да бухнат.  Декорирайте с малко тахан по избор (използвах бадемов), пресни червени боровинки и полейте със сироп от фурми.


I was intending for a long time to buy tapioca starch as recently I’ve seen so many Brazil bread recipes with it. And recently all that is in my mind are crepes – thin, delicate and yummy! So I finally decided to buy it and I found it for less than a £1 in a Chinese shop. Tapioca is made from the manioca plant.

Well, I still haven’t made the crepes that I’m dreaming about but I am planning on using a standard crepes recipes and substituting the flour with tapioca and the milk with macadamia milk. Stay tuned for the recipe!

After spending some time when I didn’t have pancakes for breakfast (I had a savoury breakkie – rice cakes, mashed avocado and sun-eyed eggs with a melting yolk), but today I decided to go back to the pancakes (old love does not rust, right?). So yeah, the well-known mixture – mashed banana, 2 eggs…but this time I substituted the coconut flour with tapioca starch, just like that cus it was in the pantry. Same quantity as the coconut flour – 1 table spoon and a pinch of soda. Of course, I added frozen berries cus I love their warm, melting taste.

I was very excited after I tried them – even though they are small and with a banana and I had them millions of times, tapioca had given them a divine taste – smooth, light and delicate! I cannot describe it but I definitely found a new favourite flour for my pancakes!

I baked small pancakes and added 1/2 tea spoon almond tahini, just for the taste of it. Decorated with fresh cranberries, which are sour and are great with the sweet pancakes. Topped with date syrup, which I’m using for the first time. I wanted to find the most natural sweetener as my home made honey is gone. I was wondering about maple syrup or agave but I am avoiding them for the same reason I’m avoiding honey here – it is not home made or real but with lots of added sugar! Well, wondering around, I accidentally saw a jar of date syrup in the supermarket. The product is from the Netherlands in fact. The dates, I’m buying from the same supermarket are naturally dried and are not very sweet neither sticky and are from Saudi Arabia – I’m very happy with them, so I decided to try the syrup as well. I was very surprised – I was expecting something really sweet and strong in flavour but the product is wonderful – very thick with smooth taste and I think it will go perfectly in baking. And the caramel taste is awesome! Of course, just a small quantity is enough for sweetening especially for my taste. In today’s pancakes the syrup is mostly for aroma but stay tuned for a dessert, sweetened with it very soon!

Delicate pancakes with cranberries

Ingredients:

  • 2 eggs
  • 1 banana
  • 1 tbsp tapioca flour / starch
  • pinch of soda
  • handful of berries (I used summer fruits frozen berries mix from Sainsbury’s – Raspberries, Blackberries, Blackcurrrants & Redcurrants  )
  • fresh cranberries
  • date syrup

Directions: 

Mash the banana, add 2 eggs and stir with a fork.  Add the tapioca flour and the soda and mix until smooth. Put a handful of berries and  bake in a pan without oil and with a lid (so they get fluffy!).  Decorate with a bit of nut butter of choice (I used almond) and fresh cranberries. Top with date syrup.