Плодова лимецова торта

Плодова лимецова торта

Съставки:

за блата (х2):

  • 4 яйца
  • 150гр кокосова захар
  • 120гр лимецово брашно
  • 1 ч.л бакплувер

за крема:

  • 1000гр заквасена сметана / маскарпоне
  • 2 презрели банана
  • 5 с.л мед
  • 2 с.л какаово масло
  • кората на един портокал 
  • бурбонска ванилия
  • 2-3 с.л кокосово брашно за сгъстяване

за напояване на блатовете и декорация:

  • 2-3 с.л марсала
  • сока на един портокал

за декорация:

  • плодове
  • ядки

Приготвяне:

Разбъркайте с миксер жълтъците заедно със захарта до получаване на хомогенна смес. Разбъркайте белтъците с миксер в метална, суха купа докато станат твърди и на сняг (отнема няколко минути). Добавете белтъците към жълтъците и внимателно разбъркайте с дървена шпатула, но не енергично, за да не спадне обемът. Добавете бавно брашното и бакплувера, разбърквайки. Изсипете във форма за печене на торта с падащо дъно и изпечете  на 180 градуса за 10-15 минути или докато е готов – проверете с клечка за зъби.

Оставете да се охлади, а през това време повторете процедурата, приготвяйки втория блат със същите съставки. Извадете внимателно вече готовия блат и оставете да се охлади, изпечете втория.

Пригответе крем от 2 презрели банана, 2 кофички маскарпоне (по 500мл) или заквасена сметана (използвах 5 кофички по 200мл), разбърквайки с миксер или пасатор. Разтопете 5 с.л меж (или повече, ако обичате по-сладко) и 2 с.л какаово масло на водна баня и добавете към крема. Прибавете бурбонска ванилия на прах, настъргани портокалови корички, 1 с.л марсала и разбъркайте добре. Опитайте на вкус и при нужда подсладете допълнително. Ако крема ви се струва рядък, го сгъстете с 2-3 с.л кокосово брашно.

Напоете блатовете със сока на портокала и марсала и намажете с крем. Може да наредите нарязани пресни или сушени плодове върху първия слой крем. Поставете внимателно втория блат и останала част от крема. Размажете около цялата торта и декорирайте със свежи плодове по избор.