Соден лимецов хляб / Soda bread

Соден лимецов хляб

Съставки:

  • 500гр брашно от лимец (току-що смляно или от добър източник – качеството на брашното е важно 🙂 )
  • 400мл вода
  • 1 ч.л сода без алуминий
  • 1 с.л ябълков оцет
  • сушени домати
  • маслини
  • подправки на вкус (шарена сол, мащерка, босилек, риган, чили и др.)
  • микс семена (сусам, мак, лен)

Приготвяне:

Добавете содата към 400мл вода и разбъркайте добре, докато се разтвори. Прибавете ябълковия оцет, разбъркайте и изсипете шупналата смес към брашното. Бъркайте добре до получаване на лепкаво тесто. По желание добавете нарязани сушени домати, маслини, риган и други подправки. Изсипете във форма за хляб, поръсете със семена и печете на 160-170 градуса за около 60 минути. Поставете известно количество лед в съд и поставете на дъното на фурната, под хляба. Това помага да се получи тънка коричка, тъй като обикновено хлябът се изпича по-бързо отвън, а отвътре остава суров и често имаме много дебела кора. Поради тази причина поставянето на лед е една от тънкостите при изпичането.

Идея за консумация:

Тост с авокадо, подправки и яйце! Намажете филийка от хляба с предварително намачкано авокадо. Поставете яйце на очи или поширано яйце отгоре и поръсете с подправки, сол и чили 🙂