Това руло е без глутен и с уникален шоколадов крем! Ще се влюбите в него от първата хапка!
За мен е много важно шоколадът ми да няма добавки, лецитин, овкусители и т.н. Именно заради това Chocolab ме спечелиха! Само няколко съставки – единствено каквото трябва да има в един шоколад. Разнообразие от вкусове – различни сортове какао, различен процент, различен вкус – за всекиго по нещо! От известно време си партнираме и в определени периоди имам код за отстъпка на продуктите им – https://www.chocolab.bg
КОД ani20 е валиден САМО няколко дни от днес (22.05) до петък (26.05) за 20% отстъпка при поръчки! Честно – не пропускайте да опитате! :)
Шоколадово руло с портокал без глутен
Съставки
Блат
- 3 бр яйца
- 100 г кокосова захар
- 80 г брашно без глутен микс или по избор – бадемово, оризово и т.н. (може да се замени с всякакво)
- ванилия
- 2 кора портокала
- щипка сол
Крем
- 350 г мляко по избор кокосово (мляко или сметана, овесено или друго)
- 4 бр жълтъци
- 80 г кокосова захар
- 35 г нишесте от тапиока или царевично
- 30 г масло
- 120 г шоколад
- 1 кора портокал
- 1/2 сок портокал
- бурбонска ванилия
Шоколадов ганаш
- 120 г шоколад
- 180 г кокосова сметана
Начин на приготвяне
Руло
- Разбийте белтъците на сняг – използвайте напълно суха метална купа
- В друга купа разбийте жълтъците със захарта
- Добавете ванилия и портокаловата кора към жълтъците
- Бавно добавяйте белтъците на сняг и брашното като разбърквате по метода folding с шпатула, а не рязко, за да не спаднат
- Разпределете върху хартия за печене в правоъгълна тавичка
- Изпечете в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 10-12 минути или до лек загар
- След като го извадите, покрийте с кърпа и леко навийте, за да изстине в тази форма и да не се начупи
Крем
- Затоплете млякото и ванилията, докато заври
- Разбийте жълтъците и захарта в купа
- Добавете нишестето и разбъркайте добре
- Свалете от котлона и съвсем бавно изливайте сместа в горещото мляко, като бъркате непрекъснато – това се нарича темпериране, за да не се сготвят бързо жълтъците и да се пресекат
- Върнете на котлона и гответе още няколко минути като разбърквате постоянно
- Махнете от котлона и добавете маслото, шоколада и портокаловата кора – изчакайте да се разтопят и разбъркайте добре
- Охладете напълно на стайна температура, а след това в хладилник – кремът ще стегне
Сглобяване
- Намажете с крема – същата дебелина като блата
- Завийте като руло
- Охладете за няколко часа
Ганаш
- Разтопете шоколад на водна баня със сметана (кокосова или животинска)
- Охладете леко, за да се сгъсти малко
- Прехвърлете рулото върху решетка и залейте с ганаша
- Охладете и сервирайте