Коледните десерти и хлябове из целия свят носят различни имена, но един и същи аромат. Щоленът е традиционен сладкиш за Германия, който съдържа много ситно нарязани сушени плодове, ядки, захаросани плодове, коледни подправки и отгоре е покрит с пудра захар. Прилича на италианското панетоне (като нашия козунак) и на датския керстщол.
Първоначално щоленът е бил обикновен хляб от брашно, вода и мая, а с времето е станал все по-богат и сладък. Днес ви показвам моята интерпретация – с домашно захаросани портокалови кори и с домашно направен марципан. Ах, как обичам марципан!
Рецептата е лесна като техника, подготовката е малко по-дълга, но бихте могли да направите всичко предварително. Щоленът по традиция отлежава преди Коледа и може да издържи до 3-4 седмици. Този особено, тъй като няма никакви животински продукти.
* как да си направим захаросани портокалови кори?
- 2 портокала
- 1 лимон
- 1 чаша вода
- 1 чаша кокосова захар
Започвам с това, че ако е възможно, използвайте био портокали или такива с минимално обработени кори :)) Обелете корите на портокалите и нареже на ленти (ако са по-малки и по-тънки, после рязането ще е по-лесно). // тук вмятам, че след над 10 щолена, реших, че е много по-удобно да се нарежат направо на кубчета, така пестите време после. // Сложете ги в тенджера и залейте с вода. Кипнете водата и ги варете 10 минути. Изхвърлете водата и повторете още 1-2 пъти – целта на това е да се намали горчивината на портокала и да се измият максимално пестицидите и восъка. След като сте готови, отделете портокалите и в тенджера кипнете водата със захарта.
След като започне да завира и да бълбука, добавете коричките. Намалете котлона на половина и оставете да къкрят около 75 минути. Наблюдавайте ги!!! (аз успях да загоря една тенджера, понеже не им обръщах внимание :)) )
Коричките са готови, когато станат прозрачни и сиропът се изпари. Извадете внимателно готовите корички и ги наредете върху хартия за печене. Оставете на студено за максимално дълго време – може да отнеме и 1 ден, докато изсъхнат и спрат да лепнат. Нарежете на кубчета, лентички или каквото предпочитате.
Съхранявайте в добре затворен буркан.
П.С от това количество се получават 2 пъти повече корички отколкото за рецептата 🙂
** как да си направим марципан?
Марципанът се приготвя изключително лесно, а всъщност е много вкусен и ароматен. Може да използвате готово бадемово брашно, да смелите бадеми, да използвате бадемов тахан или да направите всичко от нулата. Използвах 150г бадеми и 100г мед. Пропорцията може да е и 1:1. Ако имате сурови бадеми, първо ги бланширайте като ги поставите във вряща вода за около 2 минути. Може и да ги накиснете в студена вода за една нощ. Ципите се отделят много лесно. Дори да не изчакате бадемите да изсъхнат, не е проблем, тъй като сместа ще поеме излишната вода. Смелете ги в блендер заедно с меда. Може да добавите 2-3 с.л вода (ако бадемите са сухи) / по желание използвайте флорална вода / или ликьор амарето (бадемов).
Марципанът може да съхранявате в шкаф или хладилник и може да издържи с месеци.
Ако се чудите какъв коледен подарък да измислите, този щолен е просто перфектен 🙂
2 коментара
Здравейте,
Получи се много добре! Всички го харесаха, но най-вече Аз, защото знам от какво е направен.
Благодаря!
Налии! Именно това е най-хубавото – знаем с какво се храним! Благодаря 🙂