Ако трябва да избера 1 храна завинаги, то това ще са яйцата и може би не е изненада Последните 2-3 години станаха част от ежедневието ми. Харесвам в тях това, че са перфектна съставка за всичко – за закуска, за десерти, за ястие..за сладко, за солено. И са буквално съвършенството в обвивка.
Много често публикувам рецепти с яйца, така че днес няма да ви представя нещо ново, но ако се чудите как да разнообразите закуската, може да гледате последните ми 2 видеа -> 5 закуски с яйца и влога Закусвай с мен.
Често някои ще ви каже, че не бива да се ядат много яйца, че влияят на холестерола и т.н. Холестеролът всъщност е много основна част от организма – липид, важен за синтеза на хорноми, витамни, кортизол и т.н. Този в кръвта и в храната са различни. В кръвта има 2 вида холестерол – „добър“ (HDL-C) и „лош“ (LDL-C). Холестеролът се пренася постоянно от черния дроб до тъканите (чрез частиците липопротеини).
Липопротеините се делят на „лоши“ – тези, които при някои нарушения не се усвояват и се отлагта по стените на кръвоносните съдове, образувайки „слой“. „Добрият“ холестерол е този, който отнася холестерола обратно в черния дроб.
Холестеролът в храната е съвсем различен и тялото реално има нужда от него и го усвоява (разбира се, в определени количества). Когато приемаме холестерол от външни източници (храна), тялото произвежда по-малко и обратното – ако избягваме всички тези продукти, тялото ще произвежда твърде много и няма да разбира какво се случва. Яйцата са супер храна – чудесен източник на протеин и мазнини, полезни вещества, мастни киселини.
В случая с холестерола и яйцата говорим за естествени източници като масло, месо и т.н., а не са пържени картофи, така че не вземайте за чиста монета думите ми, че холестеролът е супер полезен в големи количества 😉
Консумирате ли яйца? Аз почти всеки ден ям по 2