Отдавна се каня на прословутото брашно от тапиока. Едно от най-известните му приложения са бразилските хлебчета. Също така от известно време си представям нежни и меки стандартни палачинки, така че реших най-накрая да го купя. Намерих го за по-малко от паунд в китайски магазин. Тапиоката се приготвя от растението маниока.
Е, все още не съм пробвала палачинките, за които си мисля, но смятам да използвам стандартна рецепта за палачинки като заменя брашното с тапиока, а млякото/водата с ядково мляко от макадамия – очаквайте рецепта скоро!
След като известно време бях заменила стандарната палачинкова закуска със солена (оризовки, намазани с авокадо и яйца на очи с течен белтък върху тях), днес отново реших, че ще си хапна палачинки. Разбира се, почти стандартната смес -> намачкан банан, 2 яйца…но този път реших да сменя кокосовото брашно с тапиоката, просто ей така, защото беше в шкафа. Сложих същото количество като кокосовото брашно – 1 с.л и щипка сода. Разбира се, добавих и замразени плодове, защото обожавам разтопения им топъл вкус!
Бях в огромен възторг след като ги опитах – въпреки че са малки, че са с банан, че съм ги яла хиляди пъти, тапиоката им беше придала много нежна текстура – толкова меки, леки и нежни! Не мога да го опиша, но определено си намерих ново любимо брашно за палачинките!
Изпекох малки палачинки и добавих половин лъжичка бадемов тахан, ей така за вкус! Декорирах с бресни червени боровинки, които са кисели и страхотно си отиваха със сладките палачинки. Полях с малко сироп от фурми, които използвам за първи път. Исках да открия възможно най-естествен подсладител, тъй като домашният ми мед свърши. Чудех се за кленов сироп или агаве, но поради същата причина, поради която не бих си купила мед от магазин тук, ги избягвам -> изобщо не са домашни или истински, а с много добавена захар. Така, лутайки се, случайно видях бурканче сироп от фурми в магазина. Продукът е холандски в итнерес на истината. Фурмите, които си купувам са естествено изсушени и изобщо не са натрапчиво сладки, нито лепкави и от Саудитска Арабия – много съм доволна, та реших да дам шанс на този продукт. Останах страшно приятно изненадана – очаквах нещо супер сладко, натрапчиво и силно, но продуктът е чудесен – много гъст и с мек вкус, не е натрапчив, не е неприятен и мисля, че ще се вързва чудесно в печива. А, прекрасният карамелов аромат е неописуем! Разбира се, съвсем малко количество е достатъчно за подслаждане, особено за моя вкус. В днешните палачинки сиропът е за аромат най-вече и за красота, но скоро очаквайте рецепта за сладкиш, подсладен с него.