Като малка не можех да ям нищо без кетчуп и винаги имахме в хладилника. После това се промени и светлината беше върху майонезата – обожавах картофи с майонеза и също я слагах на всичко… такива бяха времената преди 15 години.
Сега обаче знам, че купеният кетчуп и майонеза никак не са качествени. Но това не означава, че трябва напълно да изчезнат от менюто. От няколко години приготвяме лютеница без захар – с домати, пипер, патладжан … просто е перфектна. Няма нужда от никакви консерванти и подобрители.
Днес експериментирах и с кетчупа. С по-различни и интересни съставки, а крайният резултат беше много добър.
Използвах домати от консерва – използвайте домашна, а ако е купена – изберете такава със 100% домати. Има във всеки магазин, уверявам ви. Избирам доматен сос, а не цели домати, въпреки че и това е вариант.
Бихте могли да използвате и пресни домати, които да задушите на слаб огън, докато омекнат и се сгъстят.
Към рецептата добавих и пушен червен пипер, защото изключително много харесвам аромата му, но ако не успеете да намерите (не във всеки супермаркет има), може да добавите и сладък червен пипер.