Пак е понеделник, започва нова седмица. И то една от най-хубавите. Много обичам седмиците покрай Великден. Е, тази година нещата ще са по-различни, но пък в неделя е Цветница, а другата седмица е този хубав празник. Навън става топло, всичко разцъфва .. изобщо едно много красиво пробуждане е. Точно заради това съм ви приготвила един лесен и здравословен крем.
Ще се самоцитирам с нещо, което бях написала преди година и в което още вярвам силно: „Винаги съм харесвала метафората, че ние, хората, сме като цветята. Понякога растем и цъфтим, други дни разпръскваме семенца, които някой ден да покълнат, понякога се раздаваме за другите и позволяваме да бъдем опрашени…трети дни сме в застой под дебел сняг…но най-важното е, винаги, винаги, винаги да помним, че трябва да се поливаме и да се грижим за себе си, дори когато виждаме само пръстта.“
Грижете се за себе си, поливайте се, поливайте и хората около себе си. Сега повече от всякога осъзнаваме, че нищо не е даденост и трябва по-често да благодарим на хората, които са до нас.
Днес ви показвам един любим напоследък крем – приготвя се много лесно и са ви необходими 3 съставки. Лек, пухкав, въздушен е.. много е добър! Перфектен е както самостоятелно, така и като крем за торта или друг десерт.
Използвам кокосово мляко от кен в комбинация с банани, любим тахан и желатин за стягане.
Този здравословен крем ми стана фаворит последните седмици и се харесва не само от големи, но и от деца. Не забравяйте да ми пратите снимка като го направите, обещавам да ви хареса 😉
Желатин & колаген?
Използвам колагена на марката Real Food. Може да използвате код healthy5 за 5% отстъпка при поръчки.
Кокосово мляко
Харесвам на Billa Bio, тъй като е едно от малкото без добавена гума (гуар или ксантан). Също така на Зоя, Metro, Nothing More, Cecil и други марки без добавки. Кенчетата са по 400 мл. Ако искате да направите сметана от него, го оставете за 1 нощ в хладилник. За този крем използвам цялото кенче.
21 коментара
Прекрасна идея <3
Какъв желатин използвате ?
Няма значение конкретната марка, а ако искате да сте най-сигурни в качеството, най-добре да е от био магазин 🙂 Може да се замени и с агар
Здравейте! До колко време трябва да стегне кремът?
Около 2 часа и би трябвало да е стегнал 🙂
За другия плод не ме стана ясно вместо бананите или съм него и др плод мога да прибавя?
Може горски плодове в сместа, а може и вместо банани също – само опитайте дали е достатъчно сладко, може да има нужда от течен подсладител. Разбира се, ще стане и с тиква и т.н
Готин десерт! Само малко тежко ми дойде с толкова кокосово мляко. Ще пробвам с повече плодове за сметка на млякото. Благодаря за идеята!
Да, и това е вариант. Или някое с по-малко масленост. Може повече плодове в самата смес или повече банани спрямо кокосовото мляко, за да стане по-лекичко. Друг вариант е да се добави ядково мляко към самата смес, за да го “разреди” 🙂
Здравей, аз съм използвала агар агар когато съм нагрявала някоя смес, а тази нещо не ми допада да я нагрявам, може ли съвет как да го изплозвам, за да стегне 🙂 Благодаря!
Здравейте! Нагрейте го в малко вода и добавете към крема или само към част от млякото. Когато го правя с желатин, го разбърквам с малко вода, за да набъбне. После го затоплям, за да те разтопи и добавмя към сместа 🙂 Надявам се да се получи добре!
Здравейте може ли по-точно колко грама желатин или с мерителна лъжичка трябва за тази рецепта,защото съм в чужбина и моя желатин е в голямо бурканче?
Едно пакетче в България е 10гр, така че 10-15гр, което може би ще е 1-2 чаени лъжички, но не съм проверявала точно 🙂
Здравейте, дали мога да го ползвам в торта?
Да, аз го използвам често 🙂
Здравей! В голямо чудене съм как да направя крема с наличните вкъщи продукти. Нямам банани, само ябълки и круши. Желатин или агар агар също нямам. Страхувам се да не стане много течен кремът и всъщност да е питие, вместо десерт 🙂 Благодаря предварително!
Хей 🙂 Може да го направиш с друг плод – настърган или пасиран. Ако нямаш желатин, използвай само гъстата част от консервата кокос (след като е престояла в хладилник) – отдолу се отделя вода, нея не я ползвай. Така кремът ще стегне повече 🙂 Със сигурност ще трябва да престои в хладилник и ще стегне
Здравей, дали ще издържи 1-2 дни, ако се съхранява в хладилник или е за директна консумация на момента? Благодаря ти за чудесните рецепти!
Здравейте, извинявам се за забавянето в отговора. Да, издържа няколко дни поне в хладилник. Даже и до 5 няма проблем – тествано е многократко 🙂
Как точно желатина и каквото и да е от кен е здравословно???? Преди да плескате глупави имена и да се излагате се обравовайте малко!
Желатинът е изключително полезен 🙂 Благодаря Ви за коментара!
Здравейте, ако искам да го сложа в торта, кога да стане точно? Мисля си, че преди да стегне желатина, блатовате ще натежат. А слид като стегне пък, как ще се намаже? Не мога да си представя