Великденски ЗДРАВОСЛОВНИ кифлички … как ви звучи това? Отново дойде този прекрасен период от годината! Обожавам Великден и смятам, че е един от най-хубавите празници. Пролетта идва, всичко навън е розово, отрупано с цветове, птичките се връщат, слънцето се показва, хората стават някак по-усмихнати, денят е по-дълъг .. изобщо една идилия е!
Великден означава и семейни моменти, усмивки, истински емоции, време с най-близките ни. Означава и още нещо – вкусна храна! За Великден ви желая няколко прости неща – създайте си живот, който да е изпълнен с благодарност и истински, неподправени моменти. Бъдете щастливи със собствения си път и себе си.
На трапезата за Великден има няколко много класически неща – зелената салата с репички и варени яйца, агнешкото с дроб сарма и разбира се .. козунаците! Аз няма да ви разказвам за рецепти за основни ястия, но не пропускайте да видите например тази рецепта за агнешко от един от любимите ми сайтове, а аз ще се съсредоточа върху това, което най-много обичам – сладките неща!
Започвам поредица от няколко великденски рецепти, като първо ще удостоя с внимание именно кифличките. С тях си имам история – те винаги са ми били любимото нещо, което баба ми приготвя – с цели парчета бадем отгоре и с много мармалад или локум. Винаги минавах и обирах всички бадемчета от кифличките.
Този път реших да опитам по-интересен вариант и заложих на познатите ми съставки, които винаги имам в здравословния шкаф – лимецово брашно, кокосова захар и ядково мляко. Реших обаче и да го направя в постен или веган вариант. Получиха се изключително ароматни и хубави кифлички. Не са толкова пухкави, колкото класическите, но пък са много вкусни, уверявам ви.
П.С Ако пък искате да си приготвите един напълно класически козунак и то само с истински съставки, вижте тази рецепта за козунак с квас 🙂
Какви са основните аромати в един козунак?
- портокалови и/или лимонови кори
- аромат: най-често това е есенция ванилия или бадем
- стафиди, накиснати в ром
- понякога се добавя и розова вода
Идеи за пълнеж на кифличките:
- шипков мармалад на Хармоника, подсладен с петмез (това ми е ФАВОРИТ)
- мармалад от глог на Хармоника с петмез
- 100% мармалад от сини сливи на Хармоника
- сладката на Rigoni di Asiago – те са 100% плодове
- сладката на Цима с чиа
шоколадови & таханови варианти - какаово-лешникова паста Гайо
- течен шоколад с кокос
- рожков мус
- шоколадов крем с лешници и кокосова захар Chocoleya
- био какаов крем
- лешников крем с какао и кокос
- любим тахан по избор
шипков мармалад Хармоника шипков мармалад Хармоника