Еклерите са една от класиките в сладкарството. А, когато започнем да се храним здравословно и осъзнато, класиките започват да ни липсват, нали? Днес реших да пресъздам класическите еклери в по-здравословен вариант и по-естествени съставки. А, след това си мечтая за френски макарони, а вие?
Приготвянето на пареното тесто може да звучи сложно, но всъщност не е толкова трудно. То се “сготвя” още преди да се изпече и е уникално точно с това, че бухва без да има набухватели или мая. Влагата в тестото образува пара на висока температура и то се надува, оставяйки празно пространство вътре (там където после слагаме крема).
Тестото има много тънкости обаче, които се учат с опита, но ви уверявам, че и като начинаещи ще успеете. Може да не са перфектни, но ще са вкусни, здравословни и домашно направени! И моите не са никак перфектни, но се гордея с тях : ))
По принцип количеството яйца варира заради големината им и е важно да усетите колко да сложите, за да стане добра консистенция. Другият важен момент е, разбира се, печенето. Там никой не може да ви помогне, защото всяка фурна е различна и не винаги градусите съответстват. Аз се базирах на рецептата на Йоана, която е моят кулинарен гуру от малка и много обичам да чета съветите и обясненията й. Замених съставките с по-здравословни варианти и запретнах ръце да експериментирам.
Еклерите могат да се приготвят с много различни кремове, а класическият е яйчен ванилов крем. Него ви показвам в рецептата, а ето и няколко други идеи, ако искате да стане по-лесно или пък по-разнообразно:
- веган вариант: кокосова сметана с кленов сироп – гъстата част от консерва кокос се разбива с миксер
- бърз крем: маскарпоне + кленов сироп или розов вариант с ягоди или разтопен розов шоколад
- шоколадов вариант: добавете какао в сместа или разтопете черен шоколад вместо жълтъците
Заложих на лимецово брашно, кокосова захар, която придаде невероятен карамелов вкус, аромат и ЦВЯТ! Може да използвате сурова тръстикова захар или друга любима, като захар от фурми. Маслото, което имаме е домашно и определено усещам наситения му аромат.
2 коментара
Здравейте,
Само една забележка. Яйцата не са веган . Следователно и еклерите не са . Иначе браво за ентусиазма за веган крема !
Здравейте! Не съм отбелязала, че еклерите са веган. А предложението за веган крем е от кокосова сметана, без яйцата, а директно да се използва сметаната. Но да, това не прави цялата рецепта веган, а само крема 😀