Преди седмица ви попитах в Instagram stories какво свързвате с Великден освен козунаците и много от отговорите бяха курабийки. Дълго се чудих какви ли са традиционните великденски курабийки и има ли такова нещо? Повече си ги представях като маслени бисквитки с много цветна декорация. Така се появиха кокосовите бисквити. Не спирах обаче да мисля и за онези курабийки от детството. Големите, дебели, плътни курабии, които баба правеше и бяха поръсени със захар. Така се появиха … по-здравословните КУРАБИЙКИ!
Исках наистина една семпла рецепта или по-скоро по-нов прочит на класическа такава. Прочетох доста рецепти и беше ясно, че необходимите съставки са: брашно, захар, мазнина и кисело мляко (за да бухнат така добре) … е, ако ме познавате, вероятно знаете, че си имам точно 4 такива любими съставки, които винаги, ама винаги имам в шкафа. Това са:
- лимецово брашно
- кокосова захар
- кокосово масло
- кисело мляко
Защо харесвам кокосова захар?
Обожавам карамеловия аромат и вкус на тази захар. Тя се извлича от нектара в кокосовите орехи. Смята се, че има нисък гликемичен индекс (да ви разкажа ли повече за това?) и че не вдига толкова кръвната захар, което е супер ключово при сладките храни. Използвам кокосова захар във всякакви печива в момента – от бананов хляб до торти – любима ми е и успешно замества рафинираната захар в рецептите. * говорейки за захар, много харесвам мусковадо (необработена тръстикова захар, която е супер лепкава и влажна), както и меласа, която пък има супер специфичен вкус.
Наистина си ги представях точно такива – пухкави, плътни, вкусни .. със спомен за детството. Перфектни за чаша чай или кафе или просто ей така за следобедна закуска…
Определено задоволиха очакванията ми, а най-голямото признание беше от братовчедките ми, които ги харесаха. Значи все пак баба ме е научила на нещо :)))
Надявам се по-здравословните курабийки да ви харесат и нямам търпение да ми изпратите снимки!