Френските макарони са един от най-класическите десерти. Те са хапка съвършенство. Как обаче да ги направим в по-здравословен вариант? Благодарение на кокосовата захар, тези здравословни френски макарони са с карамелов аромат и цвят.
Днес ще ви разкажа как да ги приготвите и въпреки че изглежда сложно, ви уверявам, че никак не е. Има няколко ключови момента – разбиването на белтъците и печенето. При първото има вариант белтъците да спаднат, а при второто черупките на макароните да останат недопечени и жилави или пък да се препекат и да се разпадат.
Здравословни френски макарони. Как?
Ако сте били във Франция, със сигурност сте виждали красивите малки магазинчета или сладкарнички, които са целите в ярки цветове и ухаят изкусително. Те са отрупани с десерти кой от кой по-красив, но няма как да не обърнем внимание на френските макарони. Заедно с крем карамела и още много класически десерти (на които надявам се скоро ще приготвя и здравословен вариант), френските макарони изпъкват по някакъв вълнуващ начин. Те са истинско бижу и те приканват да ги опиташ.
Историята им е, че в началото са били бадемови сладки, а в последствие Ladurée решава да ги слепи с крем. Те са гладки и лъскави, а отстрани се образува “краче”. Коричката е леко хрупкава, а вътре са дъвчащи.
Основните съставки за тези френски макарони са няколко:
Бадемово брашно
Класическите френски макарони се правят с бадемово брашно и не мисля, че може да бъде заменено с друго. Може да опитате да направите сами бадемово брашно като блендирате бланширани бадеми или си купите готово – продават в повечето хранителни вериги.
Кокосова “пудра” захар
Пудрата захар е много фино смляна захар. Никъде не съм виждала обаче друг вариант на пудра захар освен от бяла, рафинирана. Точно заради това реших сама да си приготвя. Всичко, което трябва да направите е да блендирате захарта докато се получи фин прах.
Белтъците
Всички рецепти за френски макарони съветват белтъците да са “остарели” – тоест отделени предварително от жълтъците и оставени да престоят 1-2-3 дни. Разбира се, не е проблем и да ги извадите същия ден, в тази рецепта направих така и също се получи добър резултат. Важно да се разбиват в метална купа, която да е напълно суха. И също да се използват точните грамажи в цялата рецепта.
Смесването
На английски тази техника се нарича folding и представлява най-общо казано “загребване” или “прегъване”. Започваме от ляво, като с шпатулата загребваме отдолу и завъртаме по часовниковата стрелка. И повтаряме докато се смесят. Идеята е белтъците да не загубят обема си.
Кремът
Тук ви показвам най-лесният възможен крем – маскарпоне! Може да го замените с кокосова сметана, разтопен шоколад с малко ядково мляко или друг крем по избор. Кремът може да е и от крема сирене или да направите маслен.
Тук може да прочетете повече подробности за класическите френски макарони и техниката, тук да разгледате вдъхновение за кремове и вкусове + oще трикове тук.
Здравословни френски макарони? Мисия изпълнена!
Надявам се този здравословен прочит на френските макарони да ви хареса и нямам търпение да видя и вашите творения.