Шоколадов и въздушен мус? Абсолютно вкусен, истински лесен – с 2 съставки. Една от които никога няма да познаете! .. а нека преди това си поговорим и за храненето в семейството.
Преди няколко дни ви попитах как се справяте с храненето в семейството, какви са нагласите на другите и т.н. Споделям анонимно някои от отговорите тук:
От отговорите се вижда, че всички семейства са хем различни, хем си приличат. Някои твърдо отказват да приемат, че има и друг вариант освен пърженото, други по-лесно възприемат тези “новости” в храненето. В едно обаче наистина си приличаме – личният пример дава най-добри резултати.
И аз като всички съм преминала през периода, в който ” ти си яж там твоите неща” или “не искам дори да опитам”, но с времето “моите неща” станаха по приемливи и близките и обкръжението ми започнаха не само да ги опитват, но и харесват.
Точно заради това смятам, че човек има момент и период, в който някак нещо му прещраква и нещата се променят. Нали знаете, няма как да говориш на някого за медитация, ако все още не е на този етап. За всяко нещо човек “узрява” така да се каже. И понякога дори всеки ден да повтаряш колко е здравословно или вредно нещо, отсрещният не чува.
Точно поради тази причина според мен е най- .. не лесно, но най-добър подход да говориш и разказваш, но и да даваш личен пример. И малките деца така се учат – като наблюдават родителите си и ги “имитират”. Ако всеки ден се храниш здравословно или да кажем имаш броколи в чинията, отсрещният човек в един момент ще иска да опита и да види “какво пък толкова им харесваш”..
Отстрани звучи лесно, но всеки има история. Аз имам късмета всички да ме подкрепят и даже да ме следят да не изпадам в крайности, защото имам тази наклонност, но знам, че в някои семейства наистина пърженото е на пиедестал, панираното е любимо и готовите сосове и бурканчета присъстват на всяко хранене.
Как се справяте в тази ситуация? Примирявате се, продължавате по собствения си път и своите убеждения или пък се ядосвате и примирявате по някакъв начин?
Не случайно пиша този текст към тази рецепта. Причината е, че тя е супер нестандартна, а всъщност е много вкусна. Хем е шоколадова, хем никой не очаква от какво е направена. Класичският мус се приготвя от съвсем други съставки, а тук са ви необходими само 2 – водата от сварен нахут и любим шоколад.
Водата от сварен нахут се нарича аквафаба и се държи точно като белтъци. Да, след около 8-10 минути разбиване с миксер се превръща в белтъчна пяна. Супер готино, нали? С нея може да се приготвят и целувки. Може да си сварите сами нахут и да запазите водата, но още по-лесно е да използвате готова консерва. С нахута може да приготвите любим хумус, а с водата този мус или друг десерт.
С него може да изненада семейството си без да им казвате какво има вътре 😉
– 6 – 10 МАЙ | ШОКОЛАД –
Идеи за шоколад
- 100% какаова маса *
- Chocoleya – шоколад с кокосова захар
- Тъмен шоколад Bett’r
- Vivani – 99% шоколад | 92% шоколад | 71% шоколад
- Benjamissiomo – имат много хубави аромати – като мента, роза и т.н
- Zido
- * ако използвате 100% какаова маса, добавете подсладител, защото тя е леко горчива
Още подобни рецепти за вдъхновение:
– Апартамент 10
– Wholesome Boho Life
4 коментара
Здравейте, много интересна рецепта. Благодаря! 🙂 Иска ми се да попитам относно количеството аквафаба. Чудя се дали една консерва от нахут от 450 мл ще ми стигне за двата шоколада? 🙂
Да, точно толкова е достатъчно!
Привет! А може ли да се използва водата от сварен нахут?
Да, точно това се използва и в рецептата – аквафаба (водата от сварен нахут), не съм сигурна обаче в какво съотношение трябва да е вода / нахут, ако си го вариш сама, за да се получи същото като от консервите. Но със сигурност ще стане! Въпросът е да се отдели достатъчно от нахута в самата вода, за да може да се разбие.