Ако обичате шоколад, това е вашият десерт! Няма как да опиша колко е вкусен, шоколадов, сладък, но и наситен … божествен е, сериозно! Ако ще приготвите 1 шоколадов десерт, нека това е този! Подсладен е с кокосова захар, а хубавият и качествен шоколад в него правят всичко не само вкусно, но и полезно! Този шоколадов кейк е to die for.
Във всяка шоколадова рецепта ви споменавам различни предложения за черен шоколад, който да използвате, а днес рецептата е конкретно вдъхновена от шоколадите на Chocoleya. Запознах се с Ели на коледното изложение на Бакхус през декември и още тогава бях супер впечатлена от нея и концепцията на шоколада им. Знаете, че съм луд фен на кокосовата захар и приготвям почти всеки десерт с нея, именно заради това бях влюбена в мига, в който чух, че има български шоколад с КОКОСОВА ЗАХАР! Бях виждала с тръстикова захар или с кокосов нектар, но не и с кокосова захар. Нямаше как да остана безразлична, точно заради това още тогава си купих от какаовия им течен шоколад и от черния шоколад. Не съм фен на млечния и белия главно заради млякото, но имат наистина голям асортимент – различни видове какао, различен процент и т.н. Освен това са bean to bar – тоест процесът е от подбирането на какаовите зърна до самото приготвяне.
Защо харесвам кокосовата захар?
Тя е традиционен подсладител в Азия, където кокосовите палми са навсякъде. Извлича се от нектара на палмата, а не от самите кокосови орехи. Има карамелов вкус и освен това съдържа аминокиселини (цели 16!), витамини от група Б и доста минерали. Най-големият й плюс е, че има нисък гликемичен индекс – 35 (този индекс показва колко се покачва кръвната захар при консумация на дадена храна).
Между кокосов нектар и кокосова захар, нектарът печели, тъй като е по-малко преработен. Не във всички десерти обаче течен подсладител върши работа. Кокосовата захар не е някаква супер храна или нещо, което трябва да присъства обезателно в храненето ви, но е доста по-добра алтернатива от другите видове захар. Подсладители без калории и със съвсем нисък ГИ са естествени подсладители като стевия и ксилитол.
През последните месеци често си писах с Ели, а покрай Healthylicious Challenge и темата “шоколад” тя ми прати няколко шоколадови рецепти, една от които беше вдъхновение за днешния двоен шоколадов кейк. По този повод реших да го приготвя именно с техния шоколад и да ви разкажа за тях, не защото е спонсорирана реклама, а защото вярвам, че българските брандове трябва да се подкрепят и поради тази причина често споменавам имена и съм супер отворена да ги “рекламирам” по този начин, без това да е уговорено, а просто защото създават хубави продукти.
И така, днешната рецепта за шоколадов кейк е адаптирана от книгата Ottolenghi: The Cookbook и се нарича chocolate fudge cake. Промених малко съотношението , но основните съставки са запазени. Оригиналната рецепта се пече на два пъти, за да се получат различни по консистенция слоеве, но аз я опростих.
Времето минава толкова бързо! Ето я и последната шоколадова рецепта, а утре започва любимата ми рубрика “направи си сам”!
– 6 – 10 МАЙ | ШОКОЛАД –
– рецептата и публикацията не са спонсорирани от Chocoleya. Споделям продукти, които смятам, че са добри и искам да подкрепя българските брандове –