Този десерт може да се нарече розов суров тарт, сурова торта, веган чийзкейк … изобщо както ви харесва. Важното обаче е, че е супер лек, ефирен и напълно оправдава твърдението, че растителната храна е мнооого вкусна! Да, класически е. Да, с кашу е.
Преди известно време реших, че много, много искам да правя цветни десерти. Това става чрез течна боя или прах, които обаче винаги са химия. А, ние не харесваме такива неща, нали? Друг вариант са естествените подсладители – такива са например: жълто – куркума, зелено – матча, спирулина и т.н. За розов и лилав цвят обаче …
-> Асаи бери например, което е прекрасна супер храна, но струва 17лв.
/ харесала съм си и тези, които са по-достъпни – царевица, арония и шипки /
След като разсъждавах за асаи бери и дали инвестицията си струва, реших, че ние в България също си имаме супер храна! Цвекло! Да, точно така. Особено през зимата е супер евтино. И реших да си направя експеримент, който се оказа успешен. Настъргах цвекло и го разстелих върху хартия за печене. Оставих го почти седмица така, защото все не ми се струваше достатъчно сухо. Би било перфектно, ако може да го сушите на слънце.
След като вече беше добре изсъхнало, го блендирах с блендер до получаване на фин прах. Предполагам би се получило и ако цвеклото се нареже като чипс и се изсуши във фурната, но така може цветът да се загуби при печенето. Сега си имам бурканче с червен прах, който ще мога да използвам за оцветяване на десерти.
След като вече имаме розова пудра, дойде време за перфектният суров и веган чийзкейк, който е супер семпъл, с аромат на ванилия и пролет. А, в сезона на люляка, нямаше как да пропусна да го включа в красивите кадри.
Този веган чийзкейк или тарт е напълно класически – с крем от кашу, но пък наистина е много вкусен и ще се хареса на всички. Приготвя се супер лесно и се съхранява във фризер, което означава, че не е нужно да изядете цяла торта, а може да го вадите, когато ви се хапва.
Аз го кръстих розов суров тарт, защото е просто толкова нежен – на външен вид, ина консистенция!
– 11 – 15 МАЙ | DIY –
2 коментара
За пореден път уникално изглеждащ десерт! Нямам търпение да опитам техниката на розовата пудра, а за тортата да не говорим..
Даа, струва си да опиташ! Не съм сигурна, че в печене е практична, защото май цветът почти изчезва, но за кремове и такива сурови неща със сигурност е супер!