Тирамису буквално означава от италиански “вдигни ме”. Десертът се смята за ободряващ, защото съдържа кафе и алкохол. Той е най-разпознаваемият и известен италиански десерт, покорил целия свят.
Рецептата…
Винаги съм обичала да го приготвям и дълги години го правех по тази рецепта. Какво ме накара да опитам нещо друго? Исках да избегна използването на сметана – абсолютно не харесвам сладкарската сметана, тъй като съдържа какво ли не + крем Забайоне (от жълтъци) се прави доста по-трудоемко.
Търсейки автентичната рецепта, попаднах на доста места, където се използват целите яйца в крема, а не само жълтъците. Което е невероятно хитро – така хем пропускаме сметаната и използваме обема на белтъците, хем не изхвърляме нищо.
Бишкотите…
Разбира се, за едно истинско и качествено домашно тирамису, трябват и домашни бишкоти. Винаги съм знаела, чувала и научила, че eдни от хубавите бишкоти са марка Savoiardi.
Едни хубави бишкоти трябва да съдържат само брашно, яйца и захар. И хубавата новина е, че в магазините вече се откриват и такива. Дори в Кауфланд има био бишкоти на същата марка, а в био магазините също се откриват.
Оказа се, че домашни бишкоти се приготвят лесно и наистина стават бързо. Тествах ги с два вида брашно:
- безглутенов микс (ориз, картоф, царевица, елда и тапиока)
- лимецово или друго пшенично брашно
Другите съставки…
- Захар! – изберете кокосова или сурова тръстикова, която е по-светла на цвят и ще получите най-близък до оригиналния резултат
- Маскарпоне – няма нищо по-класическо за тирамисуто от маскарпоне. То е вид крема сирене, което се сгъстява чрез киселина (лимон, оцет и т.н.)
- Кафе – колкото по-качествено и силно, толкова по-добре. Италианското еспресо е най-добрият вариант
- Алкохол – харесвам го най-много с вино Марсала и от години използвам него, но съвсем спокойно може да замените с Ром или друг вид ликьор като бренди
Вече имаме всичко необходимо за приготвянето на едно истински домашно тирамису. Ще ни трябват тези 4 съставки:
- яйца
- захар
- брашно
- маскарпоне
– 26 – 31 МАЙ | КЛАСИКИ –
4 коментара
Невероятна рецепта! Вълшебство на сетивата!
Много се радвам, че Ви е харесало!
Страхотна рецепта, поздравления. Направих я за гости и останаха силно впечатлени
Да разбирам, че яйцата в крема остават сурови ?