От много време искам да направя веган палачинки. Вече съм усъвършенствала класическите бананови палачинки с 2 яйца и кокосово брашно, но сега беше време да успея да ги правя и без яйца. Рецептата претърпя доста промени, като най-често просто не успявах да направя добра консистенция и всичко залепваше в тигана, а после се налагаше да ги ям като овесена каша (тази се получи точно така). Имам и друга веган рецепта, но този път целях нещо по-пухкаво.
Защо реших, че трябва да правя веган палачинки и да не използвам яйца, може да разберете в последното видео, където показвам какво ям през един ден. Мисията е най-общо казано “хубава кожа”.
За тези палачинки използвах пресовани ядки от елда, които са новото ми любимо попадение, тъй като реших да огранича малко овеса. В началото не ми харесваха толкова (просто като каша), но под формата на тези палачинки и гранола са перфектни. Разбира се, може да използвате и просто класически овесени ядки.
- Бананът може да се замени с друг пасиран плод (ябълка, круша, а дори и манго)
- Овесените ядки могат да са пресовани ядки от елда или пък киноа, а също и някакво брашно (нахутено, оризово)
- Тайната съставка е ОЦЕТ! Да, той прави палачинките пухкави*
- Декорацията може да е всякаква, а на снимката виждате кокосова сметана
* благодаря на Ани от Wholesome Boho Life за препоръката с оцета и че всеки път по време на съвместните ни live cooking срещи го споменаваше!
Как?
1 коментар
Изключително разочароващо е да кажеш да детето си, че ще ядете палачинки, да използваш последните си продукти, да следваш абсолютно точно рецептата и накрая да изхвърлиш всичко защото консистенцията е безумна и всичко се залепя (тиган с не залепващо покритие) и разпада.