Започвам тази нова поредица #КъмКорените или back to basics със семпли и лесни рецепти, които да помогнат на храносмилателната ни система и да ни заредят с витамини и минерали. Тези рецепти съществуват от много време и ми се иска да ги има събрани на едно място и в Healthylicious, за да може да ги откриваме лесно и бързо.
Започваме с ферментиралите зеленчуци или по-точно дивата ферментация, която е различна от мариноването и стерилизирането.
Нямаме нужда от скъпи пробиотици и много пари на вятъра, за да имаме добра чревна флора. Нужни са ни местни продукти + време и желание.
Какво?
Ферментацията е процесът на преобразуване на нишестето и захарите в млечна киселина (млечно-кисела ферментация), която играе и роля на консервант в случая. Това е не просто начин за съхранение на зеленчуците, но и начин да си набавим пробиотични бактерии за добра чревна флора.
Как?
🥕 зеленчуци – краставички, карфиол, моркови – може да ферментирате всичко 🥒
🧂 качествена сол (морска, келтска, розова)
🍶 буркан, тежест / капачка
☆ 30 г сол на 1 литър вода! Това е необходимата пропорция.
Аз правя нещата наобратно, защото всеки път имам различно количество зеленчуци – нареждам краставичките в буркан и поливам с вода, след това изливам водата в малка тенджерка и така измервам точно колко е. Ако е 500 мл, добавям 15 г сол и кипвам водата, за да се разтопи солта. Водата се охлажда напълно и зеленчуците се заливат. Може да добавите и подправки.
Притиснете ги с нещо, ако изплуват (може да използвате пликче, пълно с вода или зелево листо) и сложете капачката, но без да я затваряте плътно, за да могат да дишат. Зеленчуците трябва да нямат контакт с въздуха!
Бурканът се оставя на плота за няколко дни. След 4-5 ден може да проверите как се получава и когато ви харесат на вкус, да ги приберете в хладилника. На мен ми харесват на 6-7 ден най-често.
- ☆ Ферментиралите зеленчуци подобряват чревната флора и храносмислането, перисталтиката, абсорбирането на хранителни вещества. Чревната флора се обогатява с полезни бактерии, които са в полза на имунната система. Какво по-хубаво през зимните месеци от здрава имунна система?
- ☆ В началото се образуват въздушни балончета, а след това водата започва да става по-мътна отгоре. Цветът на краставичките също се променя.
- ☆ Често на повърхността се образува бял тънък слой, който не е опасен
- ☆ Ако обаче започнат да ви миришат неприятно (на мухлясало) или видите черен плесен, нещо не е както трябва.
- ☆ Нужна им е температура 20-22 градуса, съответно зависи колко време ще отнеме процесът спрямо сезона, в който ги правите
- ☆ Не използвайте метални прибори, защото бактериите не харесват метал
- ☆ По-лесно ще е да започнете с индивидуални буркани за всеки зеленчук, а не да ги смесвате, защото ферментират по различно време
Ще се радвам да споделите какви другите рецепти и трикове бихте искали да видите.
Не знам чия е първоначалната рецепта и пропорция, но аз следвах насоките на моята приятелка Таня от Know How To Cook и се базирам на нейните съвети.
2 коментара
Попаднах случайно. Имам опит с готвенето и ферментацията в частност. Напълно съм съгласен с концепцията, зеленчуците да ферментират поотделно. С едно уточнение. Ферментацията е процес, който трябва да се направлява в желана посока. Началната хигиена : съд, продукти и вода, е важна. Но и след това имаме възможност за намеса. Досега съм пробвал с хвойна, синап, джинджифил. Помагат ми и много кореноплоди : ряпа (най-вече черна), цвекло, морков. Не като основна съставка, а като прекурсор.
Много благодаря за полезния коментар! Не съм опитвала да добавям други неща, но реално се сещам как и при киселото зеле се слага хрян и т.н. Определено помагат! Ще опитам задължително с джинджифил, също и ферментирала ряпа звучи изключително вкусно.