През лятото случайно открих страницата на тигровите ядки и реших да си поръчам. Опитах първо белените, а след това небелените. Хареса ми колко са хрупкави, дори твърди и приятни за дъвчене.
Тигровите ядки се наричат още чуфа или земен бадем. Бях ги виждала само в чужбина, най-вече в сурови десерти или като мляко.
На вкус са нещо средно между кокос, бадем / орех и може би дори кашу. За разлика от всички ядки, те НЕ са алерген. Всъщност изобщо не са ядки, а са грудки.
Най-ценното им свойство е, че са силен прЕбиотик. Имат ензими, които помагат на храносмислането. Леко сладникави са и съдържат повече въглехидрати (за разлика от мазнините в ядките). Съдържат калий, калций, натрий, магнезий, фосфор, желязо, мед и цинк.
ПрЕбиотичните свойства всъщност идват от устойчивото нишесте и влакнините (фибрите).
Съдържат още витамин Е (антиоксидант, който предпазва и от оксидиране на PUFA – именно зради това ядките съдържат естествен витамин Е)
През есента, когато започнах да спазвам АИП протокола, с радост научих, че почти никаква брашна не са позволени, освен тигровите ядки и още няколко. А аз вече имах такова!
През тези месеци пробвах различни рецепти, чуждестранни, както и мои вариации и вече си имам любими питки, гофрети и бананов хляб, които си приготвям всяка седмица.
Целта на поста днес е да ви запозная с този по-непознат продукт.
Брашното от чуфа е по-специфично и може да не се хареса на всеки първоначално – има малко по-песъчлив вкус, заради много фибри в него и може да ви се стори, че хрупа.
Понеже наистина харесвам и използвам продуктите, реших да се свържа с фирмата, която е единственият вносител в България и съм им благодарна, че ми направиха код за отстъпка, който важи само за месец март и е за 10% отстъпка. Кодът е Ani10 и важи за 3-те вида продукти. В сайта имат и още един чудесен продукт – тахан от лешници и чуфа.
код Ani10 за 10% остъпка при поръчка в www.tigernutbulgaria.bg
Наричам ги пребиотични заради брашното от тигрови ядки, а противовъзпалителни, защото куркумата и джинджифилът не само придават чудессен жълт цвят, но и имат невероятни свойства! Никога не пропускайте подправките!