Ето го и него! Дългоочакваният козунак БЕЗ ГЛУТЕН! Той е с бадемово и кокосово брашно и подсладен с ксилитол – подходящ е за всички, които избягват глутена и захарта. Този безглутенов козунак може да не е класически, но не отстъпва по вкус и визия.
В сайта ще откриете и други рецепти за козунаци – веган пълнозърнест, пълнозърнест, без мая и сравнително класически … а днес допълвам тази колекция и с безглутенов козунак.
Не пропускайте да разгледате и рецептата за козунак без глутен с безглутенов микс брашно.
Класическите козунаци са много пухкави и с козуначени конци. Този ефект няма как да се получи при безглутеновите печива (именно глутенът създава тези връзки), но пък в тази интерпретация съм заложила на класическите аромати на един козунак и резултатът е чудесен, въпреки че консистенцията прилича повече на кекс.
Това предложение е за всички, които по медицински или други причини не могат да консумират глутен … а всеки заслужава вкусен козунак за Великден 🙂
Какви са основните аромати в един козунак?
- портокалови и/или лимонови кори ИЛИ няколко капки етерично масло
- аромат: най-често това е есенция ванилия, бадемова или пък ром
- стафиди (или други сушени плодове), накиснати в ром
- розова вода
- пълнеж по избор
В този козунак заложих на стафиди като основен аромат, но ако избягвате захарта напълно, може да ги пропуснете. Добавих по 1 капка от няколко вида етерични масла – портокал, лимон, мандарина, кумкуат. Пропуснах пълнежа, но бихте могли да разпределите половината смес във формата, след това да добавите пълнеж и после останалата част от сместа.
Сместа не е като за тесто, а по-скоро като за кекс, така че няма как да се разточи. Предлагам ви и няколко идеи за пълнеж:
- шипков мармалад на Хармоника, подсладен с петмез (това ми е ФАВОРИТ) (използвайте код Ani10 за отстъпка в Кашон Хармоника)
- мармалад от глог на Хармоника с петмез
- мармалад от сини сливи на Хармоника
- мармалад от сини сливи на био градини Алваново
- мармалад от сини сливи на Eli’s Herbs
- сладката на Rigoni di Asiago – те са 100% плодове
- сладката на Цима с чиа
- домашно сладко без захар
шоколадови & таханови варианти - мед с тахан Пчелинъ (може да използвате код Ani10 за поръчки над 36 лв)
- какаово-лешникова паста Гайо
- лешниково-какаов крем Bett’r
- лешников крем с какао и кокос Benjamissimo
- био какаов крем Nocciolata
- шоколадов крем с лешници и кокосова захар Chocoleya
- любим тахан по избор
Много се вълнувам да ви представя и най-новия продукт в сайта – кутия с два от най- любимите ми продукта – сладко от рози и кокосова паста!
HEALTHYLICIOUS SET!
Последвай ме в Instagram!
8 коментара
Здравейте,
Благодаря ви за чудесната рецепта! Аз използвах еритритол за подсладител и няколко капки Стевиола. За текстура добавих филирани бадеми и сухи боровинки и касис към тестото, като ги хидрирах в горещ Ърл Грей чай. Ароматизирах с портокалови корички и малко натурална портокалова есенция. Получи се чудесен и с много нежен вкус козунак. Много вкусен и лек. Позволих си да споделя и линка ви в групата ми. Благодаря!
Това е прекрасна идея, много благодаря за споделянето! Филираните бадеми и плодове са суууупер допълнение и аз ще опитам този вариант задължително 🙂 Весели празници!
Здравейте? Клиситол-а може ли да се замести с кокосова захар? И ако е да, колко гр.?
Здравейте, да, може – същия грамаж 🤗
Здравейте, дали може да се заменят яйцата с друг продукт 🥹
По-скоро не, в тази рецепта, тъй като рецептите без глутен имат нужда от спойка. Може да приготвите веган козунак без глутен, а не точно този, ако искате да няма яйца.
[…] безглутенови бисквитки Безглутенов хляб с елда Безглутенов козунак Здравословен козунак Здравословно баунти […]
[…] безглутенови бисквитки Безглутенов хляб с елда Безглутенов козунак Здравословен козунак Здравословно баунти […]