Веган десерт с полезни храни! Да, възможно е! Ето защо:
Чия – > до два пъти повече протеин от повечето зърнени култури; до пет пъти повече калций от млякото; до два пъти повече калий от бананите; големи количества омега-3-мастни киселини;
Ленено семе – > омега-3 есенциални мастни киселини; една супена лъжица ленено семе съдържа около 1.8 грама растителни омега-3 мастни киселини; лигнани, които са известни както растителен естроген и имат антиоксидантни качества; фибри;
Кокосово масло – > подобрява храносмилането и усвояването на мастно-разтворимите витамини (А, D, Е, К и бета каротин) и аминокиселини; подсилва имунната система – бори естествено с вируси, бактерии и бързо развиващи се гъбички; подобрява използването на захарта в кръвта и намалява симптомите на хипогликемия; подобрява усвояването на калций и магнезий; помага на тялото да използва по-пълноценно есенциалните мастни киселини (омега-3, омега-6, омега-9).
Бадемово мляко – > съдържа витамин Е; мощен антиоксидант; витамин D, калций, магнезий, селен; бадемите укрепват нервите и мускулите, действат благоприятно на нервната система, антисептик за червата, снабдява тялото с минерали (калций, калий, цинк, желязо), ускорява храносмилането; отличен източник на фибри; няма холестерол и наситени мазнини, каквито има в кравето мляко; не съдържа лактоза и казеин.
Агар – агар -> за разлика от желатина, агар-агарът спокойно може да бъде използван от вегетарианци и вегани защото се извлича от водарасли. Спомага намаляването на холестерола; няма калории; пречиства организма; в състават му влизат близо 80% фибри; помага храносмилането като предпазва чревния мукус и влияе положително на констипацията, тьй като е лаксативен агент.