Прекрасен и ароматен лешков тарт без глутен и веган! Наситен, плътен вкус на шоколад с хрупкава и нежна коричка. Струва си да се опита! А се приготвя толкова лесно!
Няпомняне – понякога да ти се яде дадена храна не е знак, че нямаше воля, а че имаш нужда от енергия
Чувстваш ли вина понякога, че ти се яде дадена храна? Че ти се яде нещо сладко?
Страхуваш ли се, че ако започнеш, няма да можеш да спреш?
Вярваш ли, че ако преодолееш това желание за храна, ще успееш да постигнеш целите си и най-накрая да си в перфектно здраве и форма?
Да погледнем другата гледна точка …
🌱 да ти се яде сладко или дадена храна, не е признак на слабост .. напротив! Това може да е знак на тялото, че не получава достатъчно храна и енергия през деня
Да видим следния сценарий:
🍂 ограничаваме въглехидрати или мазнини, защото вярваме, че са “лоши” или ни карат да надебелеем
🍂 броим калории и се стремим да са все по-малко … 1200 – 1000 kcal е максимумът ни за деня
🍂 в началото всичко е хубаво , чувстваме се добре, дори отслабваме (здравейте, адренали и кортизол)
🍂 с времето обаче тялото ни става все по-изтощено. Зелената салата и тиквичките не ни предоставят необходимите вещества в дългосрочен план
🍂 все повече не може да се контролираме, мислим за по-калорични храни като тестени или десерти
🍂 ако си позволим, прекаляваме с тях, а после се обвиняваме
🍂 обвинения към себе си, че нямаме воля, “не ставаме за нищо” и “от утре няма да ям нищо и няма да близвам сладко” … кръговрат, от който не можем да излезем
🌱 днес ви напомням, че тялото е изключително УМНО! То може да се приспособи и да оцелее дори в ситуация с малко гориво, но в дългосрочен план го търси и ни го връща.
🌱 “недохранването” може да е недостатъчно калории, но може да бъде и недостатъчно ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА
🌱 ако постоянно ви се ядат сладки храни, замислете се – храните ли се достатъчно през деня? Разнообразно ли е това хранене? Присъстват ли разнообразни протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали? ⠀⠀
Лешниково шоколадов тарт
Съставки
Основа (22 см)
- 200 г овесени ядки или овесено брашно
- 50 г смлени лешници бадеми или орехи *
- 50 г кокосово масло
- 50 мл кленов сироп или кокосов сироп
- 1/4 ч. л. сол
Крем
- 1 кен кокосово мляко
- 150 г шоколад
- 100 мл кленов сироп или кокосов сироп
- 100 г лешников тахан
- ванилия
- 1/4 ч. л. сол
Начин на приготвяне
- Смесете всички съставки за основата в купа и разпределете внимателно във форма за тарт (най-лесно е да е с падащо дъно). Оформете добре ръб. Ако сместа е много гъста, добавете 1-2 с. л. вода. Изпечете за 15 минути на 150 градуса или докато хване лек загар
- Изчакайте да се охлади и извадете внимателно.
- През това време смесете всички съставки за крема в малка тенджерка и разтопете на по-слаба температура, докато стане хомогенна смес
- Изчакайте да се охлади леко и разпределете върху основата. Оставете в хладилник, докато стегне
- Декорирайте с лешници или какаови зърна
5 коментара
Привет,
Изглежда страхотно! Определено ще изпробвам рецептата, само се чудя дали е възможно да заменя кокосовия сироп с мед и в същите количества ли трябва да е ?
Благодаря! 🙂
Привет! Да, може да се замени и мисля, че в същите количества ще е чудесно. Медът е малко по-сладък може би, но ще пасне супер 🙂
Много вкусно и доста лесно за приготвяне. Аз използвах мед вместо клонове сироп, защото това имах под ръка. Бих казала, че може би е добре да се добави мааалко повече масло в основата, защото моята стана доста ронлива. Много благодаря за страхотната рецепта
Много се радвам, че Ви е допаднала! И благодаря за обратната връзка за маслото! Весели празници 🙂
Здравейте! Кенът кокосво мляко от колко мл.е и ядките, които използвате, сурови или печени са?