Ароматна бяла риба с хрупкава коричка от бадеми и пармезан .. мммм! Върху пухкав ориз басмати с аромат на джинджифил и лайм. Както и още една тайна съставка, която също променя толкова много вкуса и излъчването на този ориз. Тази риба с бадемова коричка & джинджифилов ориз е перфектната комбинация от вкусове!
С тази рецепта се вълнувам да споделя партньорството си със супермаркет Parkmart – любимо мое място, което може да откриете във Варна, София и Бургас. Пазарувам в този магазин, тъй като там откривам разнообразие от висококачествени продукти. Освен класическите продукти в един супермарткет, там намирам и любимите си продукти от био магазините (био магазини, които дори няма във Варна, като Зоя), както и хляб с квас и от най-добрите пекарни във Варна.
Вместо да обикалям всички тези места, в Parkmart всичко е на едно място. Магазинът предлага и огромно разнообразие на фермерски продукти, включително пасищното пилешко месо, което консумирам (Sunny Farm), както и набор от качествени колбаси и месо в буркани (като Woods Food) и истински млечни продукти (като Багри).
Всъщност това е единственото място във Варна, където има наистина всичко, което обикновено използвам.
Предстоящите месеци ще ви представям по 2-3 рецепти с продукти от Parkmart и ще ви разказвам кое и защо харесвам.
Започваме с тази риба с бадемова коричка & джинджифилов ориз!
Какво ще ви е необходимо за тази рецепта и къде да го намерите?
- филе лаврак (или друга бяла риба)
- сурови бадеми
- пармезан
- ориз басмати
- лайм
- корен джинджифил
- кокосово мляко от кен – избирам само и единствено такова със 100% кокос и се радвам, че в Parkmart откривам такова -> харесвам на марките Зоя и Алока
– тази рецепта е в партньорство с Parkmart Варна, като продуктите са ми предоставени от тях // мнението ми е изцяло базирано на лични впечатления и рецептите са предложени и приготвени от мен –
разгледай тук
Риба с бадемова коричка & джинджифилов ориз
Съставки
Риба
- 2 филета лаврак
- 50 г сурови бадеми
- 20 г пармезан
- 1 с. л. масло
- сол
- черен пипер
Ориз
- 100 г ориз басмати
- 30 г бадеми
- 1 бр лайм
- пресен джинджифил
- 100 мл кокосово мляко от кен
- 100 мл вода
- 1 с. л. кимион на зърна
- 1 ч. л. сол
Начин на приготвяне
Риба
- Загрейте фурната на 180 градуса
- Овкусете филетираната риба със сол и пипер
- Загрейте маслото в тиган
- Запечатайте рибата от двете страни
- Блендирайте бадемите с пармезана и щипка сол
- Поръсете рибата със сместа като направите плътна коричка
- Допечете във фурна за около 10-15 минути или до приятен загар
Ориз
- Поставете ориза басмати в тенджерка и залейте със 100 мл вода и 100 мл кокосово мляко
- Настържете около 15 г пресен джинджифил на ситно ренде
- Настържете и кората на 1/2 лайм
- Добавете солта, джинджифила, кората лайм и сока на 1/2 лайм
- Варете на слаб огън, докато поеме цялата течност
- Нарежете бадемите на ситно
- След като оризът е сварен, добавете бадемите и кимиона
- Разбъркайте добре
Сервиране
- Сервирайте като направите канапе от ориз и поставите рибата
- Декорирайте с пресен магданоз
* идеята за кимион в ориза е вдъхновена от менюто на Михаела Белорешка по време на ритрийта Clear & Restore