Функционална супа за чревното ни здраве! Супер супа! Защо?
Отговорът е в ключовите съставки:
· костен бульон
· куркума
· джинджифил
· моркови
· костен бульон – изключителна функционална храна с много ползи. Едно от най-добрите средства, когато говорим за чревна пропускливост или искаме да помогнем на храносмилателната си система.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Богат на аминокиселините глицин и метионин, естествен източник на колаген и желатин, съдържа минерали като калций, фосфор, магнезий, калий, сяра -> това го прави и хидратираща напитка
· куркума – силно противовъзпалителна; подкрепа за храносмилателната система, срещу настинки, респираторни функции; подкрепа за черния дроб, стомаха (според китайската медицина), намалява възпалението и за храносмилане (според Аюрведа); стимулира жлъчния мехур и подкрепя функцията на черния дроб
· джинджифил – успокоява храносмилателния тракт, стимулира храносмилането, помага за елиминирането на газове и потиска образуването на възпалителни съединения; стимулира жлъчния мехур и производството на жлъчен сок, използва се за храносмилателните си ползи
· моркови – богати на бета-каротин, чудесен източник на фибри & чудесен сезонен зеленчук
· карфиол – има много ползи, но една, която ще спомена е наличието на сяра (като всички кръстоцветни) – един от основните минерали в нашето тяло; – участва в регулирането на гени, изграждането на ДНК, както и при производството на глутатион – мощен антиоксидант
Функционална супа
Съставки
- 10 бр морков
- 1/2 глава карфиол
- 1 сладък картоф
- 2 глави лук или праз
- 700 мл костен бульон
- 3 с. л. масло гхи
- 15 г пресен корен куркума
- 20 г пресен корен джинджифил
- 2-3 с. л. хранителна мая по желание
- мащерка
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне
- Измийте добре морковите, разбъркайте с малко мазнина, сол и 1 с. л. кленов сироп или мед
- Наредете върху хартия за печене и изпечете на 180-200 градуса до готовност
- Когато морковите са готови, блендирайте с куркумата и джинджифила и преместете в тенджера
- Добавете карфиола на розички, лука на по-едри парчета и бульона
- Добавете подправките
- Варете около 20 минути или докато зеленчуците омекнат напълно
- Блендирайте отново
- Добавете маслото и разбъркайте добре
- Идеи за сервиране: козе сирене (сирене от кашу), сметана (кокосова сметана), ядки – орехи или кедрови ядки + рукола
Бележки
по желание може да добавите още зеленчуци – тиква, броколи, тиквичка и т.н.