Тирамису буквално означава от италиански „вдигни ме“. Десертът се смята за ободряващ, защото съдържа кафе и алкохол. Той е най-разпознаваемият и известен италиански десерт, покорил целия свят. Днес ви представям веган тирамису, което е без глутен и без млечни продукти.
Рецептата днес не е за класическо тирамису (открий него тук), а за един по нестандартен вариант – веган & без глутен. Крайният резултат прилича повече на торта и пастичка и със сигурност не е толкова въздушен, колкото класиката с бишкоти (нормално, все пак тук няма бишкоти)
Въпреки това е изключително вкусно и с най-ключовите и важни аромати за едно тирамису. Тази вариация на тирамису е богата на фибри, изключително засищаща и кремообразна, благодарение на мекия и въздушен крем.
Ключови съставки…
- Кафе – колкото по-качествено и силно, толкова по-добре. Италианското еспресо е най-добрият вариант
- Алкохол – харесвам го най-много с вино Марсала и от години използвам него, но съвсем спокойно може да замените с Ром или друг вид ликьор като бренди
Веган?
В тази рецепта използвам кокосова сметана (гъстата част от кен кокосово мляко), но бихте могли да използвате класическото маскарпоне, продукт от заквасено кашу (като D’free -> код Ani10 ще ви даде 10% отстъпка) или друг любим продукт.
Още рецепти за тирамису:
Поръчай моята книга със 115 рецепти:
Кулинарна книга “С аромат на уют”
Запиши се в онлайн курс по хранене:
Веган тирамису
Съставки
Блат
- 250 г овесено брашно
- 80 г оризово брашно
- 150 г кокосова захар
- 240 мл овесено или кокосово мляко
- 120 г ябълково пюре
- 50 г мазнина – кокосово масло или друга
- 1/2 ч. л. сода +
- 1 ч. л. ябълков оцет
- 1 ч. л. сол
Крем
- 500 г кокосово мляко гъстата част от 2 кена или кокосовата сметана на Metro
- 50 мл кленов сироп
За сглобяване
- 150 мл кафе
- 100 мл вино Марсала или ром
- 50 мл вода
Начин на приготвяне
Блат
- Разбъркайте съставките за блата в купа до хомогенна смес
- Разпределете в 2 малки тавички (размер 30 х 30 е оптимален) върху хартия за печене
- Стремете се блатът да е сравнително тънък
- Изпечете за 25 минути на 160 градуса или до лек загар
- Охладете добре
Крем
- През това време разбийте кокосовата сметана с миксер като добавите подсладителя – може да използвате маскарпоне или друг продукт по избор
- Оставете в хладилник да се охлади
Сглобяване
- Нарежете блата на тънки ленти (тип бишкоти като форма)
- Пригответе сместа от кафе и алкохол
- Потопете всяка бишкота за кратко в сместа и наредете на дъното на същата тавичка
- Разпределете 1/2 от крема
- Останалите бишкоти (отново потопени в кафето) и след това останалия крем
- Охладете за няколко часа или 1 нощ
- Преди сервиране, поръсете с какао
Бележки
Рецептата е вдъхновена и адаптирана от Ela Vegan