Гранолата на едри парчета и с балансиран сладък вкус ми е любима. Тази е нов експеримент с филирани тигрови ядки, кокосов чипс, кокосов сироп и разбира се, сол. Това е безглутенова, веган, АИП гранола.
Днес ще направя и шоколадов вариант. Кой е вашият любим вкус? Дайте ми идея!
Тигрови ядки?
Тигровите ядки се наричат още чуфа или земен бадем. Бях ги виждала само в чужбина, най-вече в сурови десерти или като мляко.
На вкус са нещо средно между кокос, бадем / орех и може би дори кашу. За разлика от всички ядки, те НЕ са алерген. Всъщност изобщо не са ядки, а са грудки.
Най-ценното им свойство е, че са силен прЕбиотик. Имат ензими, които помагат на храносмислането. Леко сладникави са и съдържат повече въглехидрати (за разлика от мазнините в ядките). Съдържат калий, калций, натрий, магнезий, фосфор, желязо, мед и цинк.
ПрЕбиотичните свойства всъщност идват от устойчивото нишесте и влакнините (фибрите).
Съдържат още витамин Е (антиоксидант, който предпазва и от оксидиране на PUFA – именно зради това ядките съдържат естествен витамин Е)
Поръчвам си продуктите от тигрови ядки от www.tigernutbulgaria.bg:
- брашно от тигрови ядки – правя си тортили и десерти с него
- филирани тигрови ядки – правя си гранола
- цели тигрови ядки – хапвам ги така
Споделям ви и други идеи за гранола:
Тази гранола е АИП & тук споделям повече по темата.
Гранола с кокосов чипс
Съставки
- 100 г филирани тигрови ядки
- 80 г кокосов чипс
- 50 г кокосови стърготини
- 50 г кленов сироп
- 30 г кокосово масло
- сушени бели черници добавят се после
Начин на приготвяне
- Смесете всичи съставки в купа и разбъркайте добре
- Разстелете върху хартия за печене
- Изпечете за около 10 минути на 170 градуса
- Когато има златен загар, извадете и оставете да се охлади напълно – в началото ще е мека, а после стяга и става хрупкава