Най-любимият ми и свеж десерт – подходящ за закуска, за следобедно хапване или за подслаждане през целия ден. Сладък, а всъщност без сладко или захар. С естествената сладост на горските плодове, комбинирано с тяхната киселина, миксирано с кремообразно мляко и хрупкава гранола. Този антиоксидантен десерт е наистина свеж и истински полезен за тялото.
Защо антиоксидантен?
В тази малка чашка има микс горски плодове, които въпреки че са много малки, съдържат безкрайно много полезни вещества. Моят микс съдържа малини, боровинки, къпини, червено и черно френско грозде. Антиоксидантите защитават тялото от стреса, клетките от увреждания и свободни радикали. Горските плодове доказно шанса от различни заболявания като предпазват клетките и ги снабдяват с минерали и витамини. Също така помагат за регулирането на кръвната захар и инсулина. Съдържат много фибри, нискокалорични са, помагат за добра кожа, против възпаления и се смята, че могат да намалят риска от рак.
Какво друго?
Полезните бактерии от млякото са толкова подходящи за чревния ни тракт. Важно е да се включват ферментирали продукти в диетата, защото те помагат на храносмилането и добрата чревна флора.
Хубавите мазнини от тахана, който хем е вкусен, хем е полезен, са голям бонус! А, хрупкавината на гранолата е любимият ми завършек на всичко 🙂
Хидратация
Чрез плодовете, освен полезните минерали, си набавяме и вода, тоест хидратираме тялото си допълнително. Знаете, че тялото е съставено главно от вода и клетките ни имат огромна нужда от нея, особено за хубава кожа. Водата помага за обмена на вещества в тялото и за изчистването от токсини. Всеки от нас е изпитвал дехидратация по един или друг начин – най-вече чрез суха кожа. Пушенето, алкохола, газираните напитки, кафето, преработените храни – всички те дехидратират организма и го изтощават. Нищо не може да замени водата, но плодовете и зеленчуците с голямо водно съдържание (като краставици) много помагат и е важно да ги включваме в храненето си.
От седмици, а може би дори повече от месец съм супер обсебена от този десерт. Консумирам го почти всеки ден без изключение и най-често е като десерт след вечеря. Понякога обаче е и закуска и съм напълно, напълно влюбена в него! Преди известно време открих млеката на D’free и останах очарована. 1:1 са със заквасена сметана и просто са ми наистина любими. Много често консумирах соев йогурт, а сега се опитвам да намаля малко соята или по-скоро да разнообразя, за да не натоварвам организма си. По този повод разчитам на това малко бурканче. Обикновено едно ми стига за доста време, защото слагам по около 2 с.л в чашката и мноооого плодове. Така че изкарвам почти цяла седмица с едно бурканче.
Млякото е от кашу и кокос и е заквасено, което означава, че има мноого полезни бактерии. Според сайта им, са включени “най-добре изследваните и документирани в света бифидо бактерии, BB-12®“. Марката има и серия крема сирена, които са също прекрасни – с различни подправки и мноого вкусни. Рекламата ми никак не е спонсорирана, дори не знаят за нея : )), но определено ги препоръчвам!
Предложения за “млечния слой”
- ВЕГАН
- мляко от кокос и кашу на D’free
- соев йогурт
- кокосов йогурт
- МЛЕЧНИ
- заквасена сметана
- skyr
- извара
- кисело мляко
– 16 – 20 МАЙ | ЗАКУСКИ –
– рецептата и публикацията не са спонсорирани от D’free. Споделям продукти, които смятам, че са добри и искам да подкрепя българските брандове –