Обичаш ли ябълков пай? А, иска ли ти се да закусваш с него всеки ден? Знаеш ли, че може да превърнеш овесените си ядки в каквото пожелаеш? Могат да са морковена торта, могат да са шоколадово брауни, а могат да са и ябълков пай! Дааа, само добави любимите подправки и вкусове. Стават чудеса! Нарекох ги овесени ядки “ябълков пай”, защото са просто yummy!
С закуската имаме едни такива отношения, че като си харесам една, често се “забравям” в нея и мога всеки ден да ям едно и също. Така беше с банановите палачинки, с яйцата върху оризовки … буквално по 1-2 години закусвах едно и също. Е, с изключения, разбира се, но все пак.
Едно време…
Преди никак не обичах да закусвам. Не че не обичах, но нямах този навик. Последните години в училище, просто ставах към 6:30, обичах се и излизах. След 1-2 часа огладнявах и или си купувах поредното кексче или солети от вендинг машината, която имахме или ходехме дружно до най-близката баничарница и си купувахме я джоб, я закуска … с луканка, с кебапче, с руска салата, с пухкавото хот-дог хлебче. Никак не е пълноценно за един подрастващ организъм, нали?
После пак огладнявах и продължавах с този тип храни, а след училище понякога си купувахме истинска баничка или кифла с локум / мармалад – те ми бяха любими. Прибирах се към 3-4 вкъщи и претърсвах хладилника. Ако имаше нещо сготвено, имаше шанс да си сипя … не бях от най-добре хранещите се определено.
Разбира се, вечерях с домашна, готвена храна, но моментите, когато бях сама и в училище, не вземах най-добрите решение. Е, обичахме плодова салата, която имаше в едно от близките магазинчета … нооо … обилно полята със сметана от флакон.
Как се хранехте вие в ученическите си години?
Сега…
Сега освен че правя здравословни избори през деня, преди около 5 години започнах и да закусвам. В интерес на истината стана точно покрай опити за диети, здравословно хранене и т.н. и някак го превърнах в навик. Започна точно с банановите палачинки! Сега закуската ми е любимо хранене. Понякога си лягам с мисълта какво точно искам да закусвам, понякога не е толкова важно какво е, стига да ям хаха … някои дни имам нужда от добро гориво, за да изкарам деня, други дни не съм особено гладна.
Разбира се, това зависи и от хранене предния ден, съня, стреса и изобщо мноого фактори. Толкова обичам закуската, че често, ако я пропусна или се забавя много, може да ми стане лошо и да се чувствам зле. Разбира се, има много хора, които не обичат да закусват и не се чувстват добре. Точно заради това е важно всеки да слуша тялото си и да се отнася добре с него, а не да следва нечий чужд режим. Това се нарича био индивидуалност и всички сме различни и уникални със собствени нужди!
Овесните ядки…
За ползите от овесените ядки си говорихме тук, а и винаги е хубаво човек да разнообрази закуската с яйца или пък да опита нещо ново. Хубавото на овесени ядки, каши и изобщо закуски е, че всеки път могат да са напълно различни. Точно както с банановите палачинки. Понякога ти се иска топла закуска, понякога студена и хубавото на тази рецепта е, че може да бъде и двата вариант. Може да си припомните за затоплящите и охлаждащи храни тук.
– 16 – 20 МАЙ | ЗАКУСКИ –
А, как да си направите овесени ядки “ябълков пай”: