Обожавам сладолед. Кой не обича? Във Варна си нямаме място, където да правят истински и качествен сладолед, а супермаркетите са заляти от всевъзможни марки нискокачествени продукти, тоест е почти невъзможно да ядеш сладолед. Има само един, който си купувам и той е веган сладоледът на Frudada – винаги имам в хладилника от него…по няколко вкуса 🙂
Като един любител на сладолед и джелатото (ах, Италия, липсваш ми), обичам да експериментирам с вкусовете. Напоследък нашумяха машините за сладолед, където най-често слагаш сметана и мляко и след няколко часа имаш домашен сладолед.
Днес обаче ви показвам един друг вариант. Той се приготвя точно с една съставка, която винаги може да имаш във фризера, защото е целогодишно на пазара, не се подслажда допълнително, перфектен е за малки деца, полезен е, мега вкусен и освен това има много добра консистенция и не става на кристалчета, а остава кремообразен, което често е трудно постижимо за домашен сладолед.
Това е БАНАНОВ сладолед. Честно – няма нищо по-бързо от него, а е толкова мега вкусен. Освен това може да се приготви във всякакъв вариант. Плодов, шоколадов, екзотичен – каквото се сетите. Аз вече съм си намислила да опитам Страчатела и ще чакам и вашите предложения.
Днес ви показвам две предложения:
- Черешов – плодовият вариант всъщност може да стане с всичко, но черешите в момента са в сезон и е перфектен момент да направим сладолед.
Между другото трик за замразяване на черешите е да ги почистваме и нареждаме една до друга и след като замръзнат да ги прехвърляме в купа – така не залепват и не става ледена буца.
Важното при черешовия сладолед е да не прекалим с черешите, защото понякога са по-воднисти и не особено сладки, следователно банановата база се губи и сладоледът не е достатъчно сладък. Няколко черешки са достатъчни за перфектен розов цвят и аромат.
- Лимонов – второто предложение е изключително свежо и ароматно. Използвах комбинация от лимон и лайм, но може да заложите и само на лимон. Към бананите добавих прясно изцеден сок (който помага и за това да не потъмнеят) и настъргах от кората на лимона.
* Тук е важно да отбележа, че е най-добре, ако използвате кора на цитруси да купувате био или да ги накисвате и почиствате предварително, тъй като често са пръскани и кората задържа изключително много вредни вещества.
Как?
- Бананите се нарязват на парчета (за да е по-лесно за блендера после)
- Когато ви се хапва сладолед, вадите бананите и слагате в блендер
- Ако блендерът се затруднява, добавете 1-2 с.л ядково мляко, вода или пък течен подсладител по избор
- Добавете вкусове по избор и блендирайте до кремообразна консистенция
- Консумирайте веднага, защото ако се разтопи много ще стане на бананова каша
- Може да го замразите повторно, но при всяко следващо размразяване и замразяване, става все повече на кристалчета и губи еластичността си