Нежен бананов мус с домашно ядково мляко, кашу и ванилов аромат. Перфектното леко и пухкави кремче, което няма как да не харесате. Подходящо е и за деца.
Ядковото мляко е една от любимите ми съставки в готвенето! От много години не консумирам прясно мляко и обожавам да тествам различни марки ядково мляко. Много харесвам овесено, оризово, кокосово – всички те имат леко сладникав вкус и аромат. По-рядко купувам бадемово или соево. На пазара има и други видове като лешниково, но те често са много скъпи и не присъстват в ежедневието ми.
Когато купувам ядково мляко, търся продукт, който съдържа само основната съставка (ядките) + вода + сол евентуално. Харесвам много кокосово мляко на DM. Изчистени варианти има и на Billa, Natrue, The Bridge … но често някои продукти от марката са изчистени, а други не -> така че четенето на етикета е най-добрият вариант.
Защо да си правим сами ядково мляко?
- 1. Знаеш какво има вътре!
- 2. По-изгодно е, бързо е и винаги под ръка 🙂
- 3. Може да се направи с всякакви ядки, кокосови стърготини или овесени ядки.
Ядково мляко?
Количеството зависи според това колко наситен вкус искате да има млякото и може да експериментирате.
- 150 – 200 гр ядки (кашу в моя случай)
- 1 литър вода
- 2 с.л кленов сироп
Ядките се накисват във вода (така че да ги покрие) за 3 часа на стайна температура. Може да стоят и цяла нощ в хладилник или ако много бързате да се накиснат за 15-20 минути в гореща вода. Ядките се блендират с вода (тази от накисването се изхвърля) и с кленов сироп за вкус и аромат (може да се пропусне). Млякото се съхранява в хладилник за няколко дни.
След като вече имаме ядково мляко, е време да правим десерти с него! В повечето си рецепти го използвам. Днес реших да ви покажа и още една рецепта за бананов крем, след като предната стана абсолютен хит и най-посещаваната страница в сайта!
Тази е също толкова лесна, като този път включва още много полезни мазнини от кашу и ядково мляко. Приготвя се супер лесно, ще ви трябват само няколко съставки и блендер. Мислех си колко хубаво би било да е с пекан или карамелизирани ядки, но реших да не усложнявам нещата и да го поръся просто с орехи! Хубавите български орехи!
– 11 – 15 МАЙ | DIY –
Ето го и вкуснияt бананов мус:
2 коментара
Наскоро открих сайта ви! Поздравления за страхотните рецепти и приятната платформа, която сте направила! Мусът от рецептата се получи много вкусно! Нямам търпение да пробвам повечето рецепти от блога ви. Поздрави и продължавайте в същия дух!
Здравейте! Много се радвам, че рецептата се е получила добре! Поздрави и прекрасен ден 🙂