Името на този пай идва от думите банан (banana) и тофи (toffee) = банофи (banoffee) и е класически английски десерт. Разбира се, съществуват много вариации на рецептата – оригиналната е с основа от маслени бисквити, а пълнежът от банани и dulce de leche (подсладено кондензирано мляко / как да си направим сами), а отгоре се декорира с бита сметана. Но….. НЕ! … има и здравословен вариант 😉
В нашата рецепта всичко е много по-просто! Рецептата е за суров пай, основата е с ядки, а карамелът ни е напълно здравословен и естествен – с фурми! Сметаната е нещо ново и за мен – кокосова сметана.
КОКОСОВА СМЕТАНА
КАК?
Дълго време отлагах да направя кокосова сметана, защото си представях, че става много трудно или изобщо няма да стане. Каква заблуда! Няма по-лесно нещо наистина, а е толкова вкусна…уау! Като малка обичах онези сметани от флакони, но всички знаем колко са вредни…в този десерт обаче има сметана точно в такава форма. Тя е вкусна, тя е веган, тя е изключително лесна за приготвяне.
Всичко, което ви е необходимо 1 кен кокосово мляко или сметана. На някои консерви пише milk, на други cream. Cream обикновено е с по-голямо съдържание на кокос и е по-добрият вариант.
Най-важната стъпка е кокосовото мляко да е охладено.
- За оптимални резултати, оставете консервата за цяла нощ в хладилник
- Когато решите да я използвате, я извадете внимателно и в никакъв случай не я разбърквайте или разклащайте
- Отворете внимателно и в купа отделете само горния гъст слой (сметаната), а течността оставете / може да я използвате за карамеловия слой или за друга рецепта /
- Разбийте с миксер за 2-3 минути докато стегне и стане пухкава
- Добавете 2 с.л кленов сироп или друг подсладител – това не е задължително, но става изключително ароматно