С по-хладното време, идва и сезонът на кореноплодните зеленчуци. Сезонното хранене е ключово, когато решим да се храним здравословно. Тези фалафели разчупват стереотипите и към нахута добавяме цвекло и сладък картоф – те не само носят цвят, текстура и аромат на рецептата, но и много здравословни ползи. Цвеклото е чуден зеленчук, а сладкият картоф е с богат профил от полезни вещества.



Благодарение на цвеклото, фалафелите придобиват наситен и ярък цвят, а текстурата им е още по-мека и приятна. Може да се сервират с млечен сос или с веган вариант, ако млякото се замени с йогурт от кашу.



– тази рецепта е в партньорство с Parkmart Варна, като продуктите са ми предоставени от тях // мнението ми е изцяло базирано на лични впечатления и рецептите са предложени и приготвени от мен –
ВИЖ ТУК
Фалафели с цвекло и сладък картоф / без глутен, веган /
Време за приготвяне: 40 минути + 1 час и 30 минути предварителна подготовка
Порции: ≈20 бр в зависимост от размера
ОТКРИЙ ОЩЕ ЗДРАВОСЛОВНИ РЕЦЕПТИ, В КУЛИНАРНАТА МИ Е-КНИГА!


Фалафели с цвекло и сладък картоф
Съставки
- 300 г печено цвекло 1 средно голяма глава
- 200 г печен сладък картоф
- 300 г сварен нахут
- 2 с. л. зехтин
- 3 – 4 с. л. нахутено брашно или кокосово брашно
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 3 с. л. ситно нарязан магданоз
- 2 с. л. пушен червен пипер
- 1 с. л. кимион
- 2 ч. л. сол
- 1/2 ч. л. черен пипер
Начин на приготвяне
Предварителна подготовка
- изпечете предварително цвеклото във фурна като го увиете във фолио
- изпечете сладък картоф
Фалафели
- Обелете изпеченото цвекло и картоф и блендирайте до хомогенна смес
- Отцедете нахут от консерва или предварително сварен и го блендирайте
- Смесете всички съставки в купа без брашното
- Добавете подправките и разбъркайте до хомогенна смес
- Добавете брашното, докато получите меко тесто, което може да се оформя с ръце – при нужда добавете повече от 3 с. л.
- Оформете малки топчета или кюфтенца
- Наредете върху хартия за печене
- Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути или докато хванат лек загар
- Сервирайте с млечен сос

