Тези кюфтенца бяха вдъхновени от веган бургер – приготвих хлебчета от лимецово брашно, направих кюфтенца от цвекло и сглобих бургера със сирене от кашу, салата, домат, задушен и ароматен лук и “фалшиво пържени” картофки (печени на фурна с подправки) и стана уникаааален!
Обожавам растителната храна и какви чудеса се случват с нея. Въпреки че не съм веган, изключително често храненията ми са главно зеленчукови. Вярвам в силата на растенията, зеленчуците и че всичко може да се пресъздаде и с тях. На английски този тип хранене често се нарича plant-based и буквално означава, че базираш храненето си главно на растителна храна, а в по-малък процент от време включваш и животински продукти.
Растителни заместители?
Аз лично не харесвам изкуствените алтернативи на сирена например. Напоследък често включвам сирене от кашу в храненето си, защото ми е много вкусно, но използвам такова със 100% чист състав. От друга страна на пазара е пълно с всякакви веган алтернативи, които са обаче малко съмнителни и често с потресаващ състав. Повечето веган и безглутенови храни са с доста повече съставки отколкото класическите.
Една от известните марки веган сирена например, има почти еднакъв състав на всички си продукти, а те самите са с различен цвят, вкус, аромат и мирис (имитирайки всички възможни видове сирена) – от фета, чедър, халуми, моцарела и т.н. … и на всеки състав пише просто “аромати” .. та така. Не казвам, че са 100% лоши, а че е просто малко съмнително и ако изберем растителния начин на живот, би било хубаво да разчитаме главно на истински, цели и пълноценни храни.
По този повод днес ви показвам как само с 3 съставки да си направите кюфтенца, изглеждащи точно като бургери … и мнооого вкусни! Съчетават в себе си полезните свойства на цвеклото и стават с перфектна текстура, благодарение на другите съставки. Изобщо много съм доволна от тях и ги препоръчвам, защото са супер лесни.
Времето определено минава бързо – май месец е към края си и остана само последната част от предизвикателството – “класики”, където ще си говорим за някои от любимите десерти. Нямам търпение!
– 21 – 25 МАЙ | ОСНОВНИ –
1 коментар
Привет!А предлагате ли и веган сосче към тези прекрасни кюфтенца.Благодаря в аванс😊