Салата Цезар е огромна класика, а днес ви споделям вариант за дресинг без сурови яйца, който е подходящ и за бременни жени или хора, които по една или друга причина избягват яйцата. Не е веган, тъй като основата е кисело мляко, а задължителната аншоа също е налице.
Аншоата всъщност е съставката, която придава този леко солен и умами вкус към дресинга. Той е плътен, наситен и много ароматен. Самата салата е на основа зелена салата, а протеинът може да е всичко по избор. Най-често се добавят крутони, като аз съм заложила на хляб с квас, който запекох в air fryer, за да стане хрупкав. Завършваме и перфектната салата Цезар като щедро поръсим с пармезан.
Освен за салата, днес си говорим и за …
Вино? Неее! Сок от цвекло! Освен храна, богата на витамини и минерали (най-вече фолат и манган), цвеклото е и функционална храна. Може да помогне с оксидативния стрес и възпалението.
Днес ще си говорим за сока от цвекло, но по-специално този, който е лакто-ферментирал. Нарича се още „квас от цвекло“. Сока и кваса си приличат, но при кваса захарта е по-малко, тъй като е метаболизирана от бактерии. Съдържа витамини от група В, витамин С, някои минерали, както и антиоксиданти и фитонутриенти.
Тъй като е ферментирала напитка, тя е изключително полезна за храносмилателната ни система, тъй като е богата на пробиотични бактерии.
Традиционно тази напитка се е използвала като тоник за кръвта и черния дроб, тъй като цвеклото съдържа вещества, които подкрепят работата на черния дроб.
Докато учех в NTA, много често си говорехме за различни функционални храни, сокът от цвекло беше една от най-често споменаваните във връзка с храносмилането и по-специално функцията на жлъчката и присъстваше във всички наръчници.
Днес ви представям тази напитка като начин да включим допълнителни полезни вещества към ежедневното си хранене. Лакто-ферментирал сок може да откриете в магазините, а истински непастьоризиран квас може да си приготвим сами вкъщи.
Споделям ви и че вече може да използвате код Ani10 за 10% отстъпка при поръчки от Магазин Natural – био магазин, в който ще откриете много здравословни продукти. Намира се в Каварна, но в сайта ще откриете голямо разнообразие – доставките са за цялата страна.
Някои от продуктите, които използвах:
разгледай тук
Салата Цезар
Съставки
Дресинг
- 150 г кисело мляко
- 2 с. л. горчица
- 30 г пармезан
- 2 с. л. зехтин
- 2-3 филета аншоа
- 1/2 ч. л. чесън на прах
Салата
- зелена салата
- крутони от хляб с квас
- пармезан
- протеин пилешко, скариди, пушена сьомга
Начин на приготвяне
- Блендирайте съставките за дресинга до хомогенна смес
- Овкусете зелена салата и разпределете в купа
- Добавете протеин по избор – гриловано пилешко, скариди или пушена сьомга
- Завършете с крутони и пармезан
1 коментар
[…] да си приготвим сами вкъщи. На снимката виждате и още салата Цезар с домашен дресинг, с която този тоник се комбинира […]