Семпла ванилова торта с карамел! Какво повече му трябва на човек? Сочни и плътни блатове, ефирен и нежен крем, подсладен с кленов сироп, карамелен слой от фурми и топинг от солен карамел с много бурбонска ванилия!
Това беше тортата, с която отпразнувах 26-тия си рожден ден!
На 26 съм просто благодарна. Приемаща, търсеща, намираща, обичаща, вярваща.
Аз, тук и сега.
Откриваща, даваща, приемаща.
Изживяваща себе си.
Пожелавам си здраве. Пожелавам си повече моменти. Моменти на живеене. Моменти на даване. На приемане. На бъдене. На тук и сега.
Моменти на щастие.
Истинско.
Красиво.
Неподправено.
Моменти на осъзнатост. На сплотеност.
Мигове. Процепи между времето… когато всичко спира.
Когато знаеш кой си. Какво правиш. Къде отиваш. Какво търсиш. Какво искаш.
Когато си свързан.
С душата си. Със себе си.
Нека бъдем.
Нека бъдем себе си. Нека и пребъдем.
Наздраве.
За бъдещето.
За вярата в бъдещето.
За вярата и силата в нас.
🦋
За тази торта използвах:
- брашно: аз лично използвах брашно от тигрови ядки, тъй като все още се придържам към АИП протокола (с изключение на яйцата, които въведох), но в рецептата съм посочила, че може да се използва бадемово, тъй като са заменяеми. Бихте могли да използвате и овесено и дори друго по избор (орехово, безглутенов микс и т.н.)
- подсладител: тортата е подсладена само с кленов сироп – има прекрасен карамелов вкус – точно това, което търсех като ефект. Може да се замени с кокосов сироп (нектар от цвета на кокос). Опитах да направя блатовете и с такъв (този на Белун). Използвала съм и фурми за сочен карамелов слой между блатовете.
- крем: кремът се базира изцяло на любимия ми здравословен крем, но съм заменила бананите с кленов сироп. Разбира се, може да използвате и банани. Кремът е стегнат с желатин, който би могъл да се замени с агар, но тортата не е изцяло веган, поради наличието на яйца, така че това не е необходимо. Използвам телешкия желатин на Great Lakes, който е от пасищни животни. Поръчвам си го от Real Foods (може да използвате код Ani5 за 5% отстъпка при поръчки на колаген от същия сайт).
Добавих и какаово масло, което придава вкус на бял шоколад и стяга допълнително крема.
- карамел – карамелът направих като смесих гъстата част от кен кокосово мляко, кокосов тахан и кленов сироп. Спокойно може да използвате кокосова захар, която да се карамелизира. Изчаках доста време, за да стегне, но трябва да я полея по-рано, тъй като вече беше дсота гъст и не успя да се разтече добре. В началото се притеснявах, че понеже е рядък ще се разтече твърде много – така че тук трябва да усетите моментът.
- декорация – гъстата част от кен кокосово мляко, превърната в сметана, но добавих и 1 с. л. кокосово брашно, защото исках да е максимално стегнато и лесно за работа с пош. Добавих и домашния кокосов чипс “солен карамел”, но бихте могли да използвате и този на Bett’r
Необходими продукти:
- описала съм продуктите за блатовете и крема за 1 брой, а за тортата са необходими по 2 бр, но тъй като всеки се приготвя отделно, прецених, че така е по-лесно
- За тортата се необходими общо 3 кена кокосово мляко. Аз лично използвам тези на Billа, тъй като са изгодни, а са без добавени гуми за сгъстяване. 1 от тях охладете от предната вечер в хладилник, а другите не
- Тортата е голяма – 12 парчета. При нужда намалете съставките, тъй като става доста висока и тежка на вкус, въпреки че парчетата не са много големи