Обичам да експериментирам с всякакви зеленчуци за блат за пица -> смятам, че е вкусно, разнообразно и сезонно. Пица може да се направи с всичко – сладък картоф, киноа, нахут, леща и т.н., освен с традиционното брашно. Предложението днес е за карфиол. Нищо кой знае колко иновативно – тази рецепта циркулира из интернет от много време.
Оригиналанта е с моцарела, но тъй като нямам, я приготвих с овчи кашкавал. Може да използвате моцарела, пармезан или каквото имате налично.
* от 1 до 10 ноември може да използвате код Ani10 за 10% отстъпка при поръчка на млечни продукти от Ферма Багри
може да използвате код Ani10 за 10% отстъпка за млечни продукти от ферма Багри
валидност: 1-10 ноември 2021
Пица с блат от карфиол
Съставки
- 300 г карфиол
- 1 бр яйце
- 50 г твърд кашкавал*
- сол пипер, риган / други подправки
Начин на приготвяне
- Блендирайте или настържете карфиола на ситно -> отцедете го с ръце или кърпа, за да може да пусне излишната вода
- Настържете кашкавала / моцарелата на ренде
- Добавете 1 яйце и разбъркайте всичко добре
- Разпределете върху хартия за печене – при мен се получиха 2 бр
- Изпечете в предварително загрята фурна за около 15 минути или докато хване лек загар – може да обърнете, за да е равномерно запечена
- Добавете доматен сос и топинг по избор – може да използвате авокадо, зеленчуци и всичко, което обичате
- Ако добавите още кашкавал отгоре, запечете, за да се разтопи