Мазнините не са враг!
Въпреки че последните години са придобили лоша слава, те всъщност имат много ползи за нашето тяло и са жизнено важни за неговото правилно функциониране.
Те са:
🔸 бавен източник на енергия
🔸 помагат за по-бавното преработване на храната и усвояването й
🔸 част от изграждането на клетките и тъканите, както и синтеза на хормони
🔸 помагат за разграждането на мастно разтворимите витамини А, Д, Е, К
🔸 предпазват органите
🔸 допринасят за вкуса на ястията
Има 3 основни класа мазнини или по-скоро мастни киселини:
Наситените мазнини се откриват в животинските продукти и тропическите растения. Те са най-стабилни и най-добрият вариант за готвене. Любими са ми гхи / масло, животинските мазнини като мас (не случайно баба прави курабийки с мас 😉 ) и кокосово масло.
Мононенаситените са по-малко стабилни и се откриват в маслини, авокадо, някои ядки и обикновено са течни на стайна температура. Те са сравнително безопасни за готвене на по-ниска температура и трябва да се съхранят в тъмни опаковки, за да не са на директна светлина. Тук качеството е важно, както и начинът на придобиване (здравей, студено пресован зехтин!). Олиото от авокадо има много висока точка на димене и също е подходящо за готвене и аз лично го харесвам и използвам.
Полиненаситените са нестабилни и чувствителни на светлина, топлина и кислород. Следователно не бива да се използват за готвене и трябва да се съхраняват на тъмно. Те се откриват в рибата, ленено семе, ядки и семена и е най-добре да се консумират сурови. Те са възпалителни и потискат имунната система.
… по този повод рецептата е за КОКОСОВИ! барчета (богати на наситени и полезни мазнини) – прекрасна комбинация на протеини и мазнини – храна за мозъка и мускулите.
1 барче има цели 6,5 г протеин и по-малко от 3 г захар!
Кокосов крем или тахан
- представлява смлян кокосов орех – той е много по-гъст от кокосово мляко от кен (то е подходящо за сметана) и от кокосово мляко за пиене (то е рядко). Кокосовият крем често има отделена мазнина отгоре (кокосово масло) – като аз отделям няколко лъжички от него и след това разбърквам много добре. Няма проблем да го разбъркате и както е, но тогава става доста рядко, а на мен ми харесва консистенцията на тахан. Тоест си отделям от маслото и го прибирам в друг буркан с масло.
- използвам на Smart Organic и го купувам от био магазин за около 5лв, но има и други марки като Белун, Thea’s tahini и т.н. Често се нарича крем или тахан. Може да го откриете и в картонени опаковки.
Колаген
- напоследък съм голям фен на колагена и различните източници на протеин. Също така харесвам да използвам желатин и често си правя здравословен крем с него
- спряла съм се на този колаген, който е от пасищни животни, което е изключително важно за мен и е тип 1 – опаковката е доста голяма – 450 г и стига за дълго време – много е фин и се разтваря доста добре във всичко. Поръчвам го от Real Food – може да използвате код Ani5 за 5% отстъпка
* за веган вариант използвайте растителен протеин по избор