Свежо и леко ястие в нещо като азиатски стил – пухкав ориз с аромат на кокос в комбинация с цитрусови скариди. Само няколко съставки, а резултатът е бърза и вкусна вечеря или обяд 🦐🍚🥢


Какво ще ви е необходимо за тази рецепта?
- белени скариди
- жасминов ориз
- кокосова сметана
- пармезан или друг твърд кашкавал
Всички необходими продукти за тази рецепта може да намерите в Parkmart или онлайн чрез техния сайт. Пазарувам в Parkmart, защото откривам разнообразие от качествени продукти на едно място 🛒 Магазинът може да откриете в София, Варна и Бургас.


– тази рецепта е в партньорство с Parkmart Варна, като продуктите са ми предоставени от тях // мнението ми е изцяло базирано на лични впечатления и рецептите са предложени и приготвени от мен –
ВИЖ ТУК

Скариди с кокосов ориз & лайм
Съставки
- 200 г белени скариди
- 100 г жасминов ориз
- 100 г настърган пармезан
- 1 кен кокосово мляко гъстата част
- 2 с. л. масло
- 1 б5 лайм
- паста от смлян джинджифил на върха на лъжица или съвсем малко количество настърган пресен
- ½ лимон
- сол
- черен пипер
- пресен лук
Начин на приготвяне
- Сварете ориза в бульон (или вода) според указанията на опаковката
- Когато водата е почти извряла, добавете кокосовата сметана, сол и черен пипер; добре е кенчето кокосово мляко да е престояло в хладилник за цяла нощ или няколко часа – тогава отгоре се отделя гъста сметана, а отдолу вода
- Добавете сока на ½ лайм и джинджифила
- Настържете пармезана и също добавете към ориза като разбъркате добре
- Загрейте тиган с масло и добавете скаридите
- Поръсете със сол и черен пипер и сока на другата ½ лайм, както и от лимона
- Гответе по няколко минути на страна до лек загар
- Разпределете скаридите върху ориза
- Нарежете пресния лук на ситно, а кората на лайма настържете на ренде
- Поръсете и сервирайте

