Толкова много се вълнувам, че пиша първата си рецепта за великденски козунак! Последната седмица експериментирах и тествах класически рецепти (опитах тази и тази), за да мога да усетя тънкостите, магията и тайните на козунаците. Не успях да пробвам тази, но този сайт ми даде доста полезна информация.
Независимо, че съм фен на здравословното хранене, знам, че козунак означава конци, сладост и една точно, определена текстура. Ясно ми беше, че лимец и мед или друг подсладител няма да постигнат това. Искаше ми се обаче да експериментирам поне малко и така се зароди козунакът с пълнозърнесто брашно и кокосова захар. Виждате кафеникавият, карамелен и ароматен цвят, който дава тази захар. Няма да навлизам в подробности, но кокосовата захар има по-нисък гликемичен индекс и малко повече полезни вещества от бялата, рафинирана захар.
В рецептата не използвах лимецово брашно или само пълнозърнесто, просто защото те са по-тежки, по-бедни на глутен и следователно търсената текстура не може да се получи. Разбира се, може да използвате 100% лимецово брашно, ръжено, спелта или пълнозърнесто и ще получите един чудесен сладък хляб/кекс, който по нищо няма да отстъпи на козунаците по аромат и вкус.
Ако сте по-напредната и отглеждате квас, задължително използвайте него. В тази рецепта използвам прясна мая, защото повече ми харесва резултата, който постигам с нея. Бих казала, че дълго време бягах и заклемявах неща като мая, бяло брашно, да не говорим за захар, но в крайна сметка Великден е един ден в годината и ако изберем качествени продукти, не виждам нищо лошо в тези неща. Освен това за маята напоследък се говори страшно много относно вредите й, но след като се разтърсих и разчетох доста повече, се оказва, че не е точно така.
Използвах и истинско, прясно краве мляко, въпреки че в ежедневието си не го употребявам и в хладилника ми няма от години. Използвах био мляко на Хармоника, защото харесвам марката и им вярвам. Може би с кокосово или друго растително мляко също ще се получи добър резултат – плюсът на кравето е, че има въглехидрати и захари, които помагат за активирането на маята и правилното смесване на съставките.
Разбира се, препоръчвам домашни яйца и масло, защото са истински, ароматни, жълти…вкусни…и със сигурност по-полезни!
Ще се радвам да ми оставите коментар и мнение, ако сте опитали рецептата, за да можем да я подобрим заедно 🙂
-В YouTube може да откриете видео по темата с ограниченията по Великден и яденето на козунаци-
Вярвам, че празниците са за семейството, хубавите моменти, истинската, вкусна храна и неповторимите, неподправени емоции. Ограниченията, вината и желанието за компенсиране на количеството изядена храна изобщо не си струват. Яжте козунак, семейте се, бъдете щастливи, бъдете в настоящия момент и се наслаждавайте на всичко, което ви се случва в живота!
16 коментара
Здравей,
С интерес следя блога ти и възнамерявам да изпробвам рецептата ти за козунак, но понеже нямам пълнозърнесто брашно се чудех какво друго мога да използвам или да използвам изцяло бяло брашно?
Благодаря предварително 💗
Хеей! Благодаря ти за прекрасния коментар! Да, може да използваш бяло брашно и даже ще стане още по-пухкав :)) Пиши ми после как се е получил!
Получи се страхотноо! Благодаря за рецептата и за съветите 🤗☺️
Успях да получа и конците което си е голямо постижение за първи козунак 😁
със сигурност любимата ми рецепта за козунак!Миналата година я правих два пъти и тази година със сигурност ще я направя поне още веднъж!
Много благодаря за обратната връзка! Много, много се радвам, че се е получил добре!
Здравейте, количеството на маслото липсва, дали може да го добавите? Благодаря 🙂
Здравейте! 90 грама е 🙂 В съставките го пише. Някъде другаде ли липсва? :))
със сигурност любимата ми рецепта за козунак!Миналата година я правих два пъти и тази година със сигурност ще я направя поне още веднъж!
За 3-та година го правя. Уникален е! Никога преди това не бях правила козунак, но откакто открих тази рецепта, повече не съм купувала.
Уау! Изключително много благодаря за доверието и съм сигурна, че резултатът е чудесен!
Току-що го извадих от печката, страхотен! За плънка ползвах шипков мармалад на Хармоника и сладко от ягоди. Благодаря за отличната рецепта, Ани! Весели Великденски Празници!
Много благодаря за доверието и се радвам, че се е получил добре! Светли празници!
Христос воскресе! Рецептата за козунак е страхотна! Използвах бяло и спелтово брашно и замесих с миксер. Резултатът е уауу!!! Тестото е толкова меко и вкусно, и конците са на лице. Определено ще я запазя и за догодина 😊 Продължавайте да творите!
Изключително много благодаря за обратната връзка и за доверието да приготвите козунака! Весели празници 🙂
[…] Безглутенов хляб с елда Безглутенов козунак Здравословен козунак Здравословно баунти здравословното е […]
[…] Безглутенов хляб с елда Безглутенов козунак Здравословен козунак Здравословно баунти здравословното е […]