Време е за нова (трета!) рецепта за безлутенов козунак! Ароматен, пухкав, наподобяващ кекс, с много великденски аромат! Ще ви хареса със сигурност!
Вече съм ви предлагала рецепта за безглутенов козунак с бадемово и кокосово брашно, който беше подсладен с ксилитол. Имам и рецепта за по-класически безглутенов козунак с мая, в който използвам микс безглутенови брашна.
Разбира се, всичко без глутен е винаги различно и е невъзможно да постигнем идеята за “конци”, но тази рецепта е за всички, които избягват глутена по една или друга причина. Ето го и ароматният козунак без глутен!
В сайта ще откриете още рецепти за козунаци – веган пълнозърнест, пълнозърнест, без мая и сравнително класически, безглутенов козунак (с бадемово брашно), безглутенов с микс брашна и мая … а днес допълвам тази колекция и с тази нова версия на козунак без глутен. Този път ароматен с кокосова захар, без мая, без сложни брашна.
Класическите козунаци са много пухкави и с козуначени конци. Този ефект няма как да се получи при безглутеновите печива (именно глутенът създава тези връзки), но пък в тази интерпретация съм заложила на класическите аромати на един козунак и резултатът е чудесен, въпреки че консистенцията прилича повече на друг вид печиво… да кажем кекс.
Това предложение е за всички, които по медицински или други причини не могат да консумират глутен … а всеки заслужава вкусен козунак за Великден 🙂
Как направих този козунак без глутен и какво е различното?
- използвах доста яйца
- целях по-скоро кексова смес … което прави оформянето невъзможно
- заложих на типични великденски аромати
- заложих на по-достъпни и стандартни брашна, а не нещо сложно
- няма нишесте и други подобни съставки
* за сравнение, в другите ми рецепти за безглутенов козунак – едната е без мая, с бадемово брашно и подсладена с ксилитол, а другата с готов безглутенов микс и мая
Какви са основните аромати в един козунак?
- портокалови и/или лимонови кори ИЛИ няколко капки етерично масло
- аромат: най-често това е есенция ванилия, бадемова или пък ром
- стафиди (или други сушени плодове), накиснати в ром (например сливи или череши)
- розова вода (по желание)
- пълнеж по избор
В този козунак заложих на стафиди като основен аромат, но може да ги замените с други сушени плодове. Добавих портокалови кори и етерично масло от портокал и лимон. Само едно от трите ми предложения за козунак може да се разточва, но тук отново залагам на тип кексова смес и сложих пълнежа в средата. Това улеснява готвенето между другото, защото не се меси и точи.
Предложения за пълнеж:
- шипков мармалад на Хармоника, подсладен с петмез (това ми е ФАВОРИТ) (използвайте код Ani10 за отстъпка в Кашон Хармоника)
- мармалад от глог на Хармоника с петмез
- мармалад от сини сливи на Хармоника
- мармалад от сини сливи на био градини Алваново
- мармалад от сини сливи на Eli’s Herbs
- сладката на Rigoni di Asiago – те са 100% плодове
- сладката на Цима с чиа
- домашно сладко без захар
шоколадови & таханови варианти - мед с тахан Пчелинъ (може да използвате код Ani10 за поръчки над 36 лв)
- какаово-лешникова паста Гайо
- лешниково-какаов крем Bett’r
- лешников крем с какао и кокос Benjamissimo
- био какаов крем Nocciolata
- шоколадов крем с лешници и кокосова захар Chocoleya
- любим тахан по избор
Надявам се този козунак без глутен да ви допадне и да успеете да се насладите на празника, въпреки липсата на класическото печиво 🙂
Безглутенов козунак
Съставки
- 5 бр яйца
- 150 г захар
- 100 мл зехтин или кокосово масло
- 100 мл течност като вода/мляко/сок
- 150 г оризово брашно
- 150 г овесено брашно
- 1/2 ч. л. сода
- 1/2 ч. л. оцет
- 1/4 ч. л. сол
- 150 г стафиди
- 2 с. л. портокалови кори
- 1 с. л. махлеб
- 2-3 капки есенция
- пълнеж мармалад
Начин на приготвяне
- Накиснете стафидите в ром по желание
- Загрейте фурната на 180 градуса
- Смесете всички съставки без пълнежа до хомогенна смес
- Разпределете половината смес във форма за хляб
- Добавете пълнежа – по избор и колкото прецените
- Изсипете и останалата част от сместа
- Изпечете на 180 градуса за 40-50 минути или до суха клечка
- Охладете
- По желание поръсете с кокосово брашно за ефект "пудра захар"