След миналогодишното предложение за безглутенов козунак с бадемово и кокосово брашно, който беше подсладен с ксилитол, тази година ви предлагам един, който една идея се доближава повече до класиката. Разбира се, всичко без глутен е винаги различно и е невъзможно да постигнем идеята за “конци”, но тази рецепта е за всички, които избягват глутена по една или друга причина. Ето го и ароматният козунак без глутен!
В сайта ще откриете още рецепти за козунаци – веган пълнозърнест, пълнозърнест, без мая и сравнително класически, безглутенов козунак … а днес допълвам тази колекция и с тази нова версия на козунак без глутен.
Класическите козунаци са много пухкави и с козуначени конци. Този ефект няма как да се получи при безглутеновите печива (именно глутенът създава тези връзки), но пък в тази интерпретация съм заложила на класическите аромати на един козунак и резултатът е чудесен, въпреки че консистенцията прилича повече на друг вид печиво.
Това предложение е за всички, които по медицински или други причини не могат да консумират глутен … а всеки заслужава вкусен козунак за Великден 🙂
Как направих този козунак без глутен и какво е различното?
- използвах безглутенов микс брашно на Dove’s Farm, което е смес от ориз, картоф, тапиока, царевица и елда
- използвах безглутенова мая, за да бухне козунака и да имаме желания външен вид
* за сравнение, в другата рецепта за безглутенов козунак няма мая, подсладител е ксилитол, а брашната са по-семпли и разпространени
Какви са основните аромати в един козунак?
- портокалови и/или лимонови кори ИЛИ няколко капки етерично масло
- аромат: най-често това е есенция ванилия, бадемова или пък ром
- стафиди (или други сушени плодове), накиснати в ром
- розова вода
- пълнеж по избор
В този козунак заложих на стафиди като основен аромат, но може да ги замените с други сушени плодове. Добавих етерично масло от портокал и лимон. За разлика от миналогодишното предложение за безглутенов козунак, което не може да се разточва, тук успях да постигна това, тъй като използвах СМЕС безглутеново брашно и безглутенова мая, чрез която козунакът да бухне.
Предложения за пълнеж:
- шипков мармалад на Хармоника, подсладен с петмез (това ми е ФАВОРИТ) (използвайте код Ani10 за отстъпка в Кашон Хармоника)
- мармалад от глог на Хармоника с петмез
- мармалад от сини сливи на Хармоника
- мармалад от сини сливи на био градини Алваново
- мармалад от сини сливи на Eli’s Herbs
- сладката на Rigoni di Asiago – те са 100% плодове
- сладката на Цима с чиа
- домашно сладко без захар
шоколадови & таханови варианти - мед с тахан Пчелинъ (може да използвате код Ani10 за поръчки над 36 лв)
- какаово-лешникова паста Гайо
- лешниково-какаов крем Bett’r
- лешников крем с какао и кокос Benjamissimo
- био какаов крем Nocciolata
- шоколадов крем с лешници и кокосова захар Chocoleya
- любим тахан по избор
Надявам се този козунак без глутен да ви допадне и да успеете да се насладите на празника, въпреки липсата на класическото печиво 🙂
Поръчай моята книга със 115 рецепти:
Кулинарна книга “С аромат на уют”
Запиши се в онлайн курс по хранене:
Козунак без глутен
Съставки
- 550 г безглутеново брашно на снимките е използвана марката Dove’s Farm + още за оформяне
- 7 г безглутенова мая
- 3 бр яйца
- 150 мл овесено мляко / друго по избор
- 150 г тръстикова захар
- 50 г разтопено масло
- 150 г стафиди накиснати в ром
- портокалова кора сушена или прясно настъргана
- есенция портокал или няколко капки етерично масло
- бурбонска ванилия
Начин на приготвяне
- Смесете брашното, маята, яйцата, млякото, захарта и маслото в купата на робота и бъркайте за 7-8 минути до хомогенна смес
- Оставете за поне 1 час на топло / стайна температура, докато започне да удвоява обема си
- След като тестото се е надигнало, добавете стафидите и ароматите
- Бъркайте за още няколко минути, докато се оформи хубаво тесто
- Извадете върху набрашнен плот, претеглете цялото тесто, разделете на 3 части
- Ако ще добавяте плънка, разточете като правоъгълник и намажете със сладко или друго по избор. След това навийте на руло – идеята е да се получат 3 фитила, които после да сплетем
- Ако няма да добавяте плънка, директно оформете 3 фитила и сплетете на плитка
- Прехвърлете в намазнена форма за хляб или върху хартия за печене (аз лично използвам хартия)
- Оставете за 1-2 часа да удвой обема си (зависи от температурата в стаята)
- Загрейте фурната на 180 градуса
- Намажете с разбито яйце или поръсете със захар (или и двете)
- Започнете печенето, като на около 10-тата минута го покрийте с хартия за печене или фолио
- Печете общо 40 минути
- Изчакайте да се охлади напълно преди да разрежете
Бележки
ако имате кухненски робот – използвайте него // в противей случай размесете на ръка
тръстиковата захар може да се замени с кокосова захар
1 коментар
Днес го направих и като за безглутенова опция е невероятен просто! Единствено съжалявам, че ми падна батерията на везната и сложих по-малко стафиди. Със сигурност няма да е едиствения път, в кoйто го приготвям. Следващият път дори ще го направя като бабка с течен шоколад за плънка.
Благодаря ти,Ани! С тази рецепта спаси моя безглутенов и безлактозен Великден 🌷